Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η χορήγηση Α.Φ.Μ. γίνεται στους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα

Η χορήγηση Α.Φ.Μ. γίνεται στους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα




Αυτό διαβεβαιώνει με έγγραφο της η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, μετά από ερώτηση/καταγγελία βουλευτή σχετικά με την μαζική χορήγηση ΑΦΜ σε Κινέζους που διαμένουν στην χώρα μας.
Αναλυτικά η απάντηση της ΑΑΔΕ: 

Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται.
Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται συνεχώς όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Με τις διατάξεις της παρ 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1006/31.12.2013 (ΒΊ9), απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με την ΠΟΛ.1178/11.8.2015(ΒΊ940),ορίζεται ότι σε κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό ή νομική οντότητα, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 3 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ( Κ.Φ.Δ.) ν. 4174/2013 (Α' 170), ημεδαπό ή αλλοδαπό, που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητες επιχειρηματικού περιεχομένου ή να καταστεί υπόχρεο σε καταβολή ή παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τη φορολογική διαδικασία ή σε υποβολή οποιοσδήποτε δήλωσης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα αυτού, αποδίδεται από τη φορολογική διοίκηση ενιαίος και μοναδικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ανεξάρτητα του αριθμού των εγκαταστάσεων (υποκαταστημάτων, γραφείων .αποθηκών) που διαθέτει εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, προκειμένου να εγγράφει στο Φορολογικό Μητρώο.

Με τις διατάξεις της παρ 1 του άρθρου 26 του ν 4251/2014 (Α' 80) « Κώδικας Μεταναστευτικής και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», ορίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο και θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής και γενικά δεν αποδεικνύουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Γι
α την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν 4251/2014 (Α' 80 ), δόθηκαν από την υπηρεσία μας οδηγίες με την ΠΟΛ.1207/16.9.2015 εγκύκλιο.

Στην ανωτέρω εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι υπήκοοι τρίτης χώρας, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα, οφείλουν κατά την υποβολή των δηλώσεων Μητρώου (Απόδοσης Α.Φ.Μ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων, Έναρξης / Μεταβολής Εργασιών και Διακοπής Εργασιών), να επιδεικνύουν στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο Υ. σε πρωτότυπη μορφή, διαβατήριο σε ισχύ και άδεια παραμονής σε ισχύ ή το στοιχείο εκείνο, που αποδεικνύει ότι διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: