Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Νέες ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά

Νέες ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά

Το δύσκολο στοίχημα στο ασφαλιστικό, με αιχμή τον επανυπολογισμό νέων και παλαιών συντάξεων, για να μη χαθούν τα κεφάλαια από τα ληξιπρόθεσμα. Δεν τελειώνουν οι πονοκέφαλοι στα εργασιακά. Στο στόχαστρο ξανά εισφορές, πρόνοια και επιδόματα.
Νέες ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά
Τουλάχιστον 16 προαπαιτούμενα έως το τέλος του 2017 και άλλα 6 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 πρέπει να υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στην πρόνοια, όπως προκύπτει στο συμπληρωματικό μνημόνιο, δεν φαίνεται να τελειώνουν... ποτέ.
Το καλοκαίρι αναμένεται καυτό καθώς ειδικά στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας οφείλει να ολοκληρώσει μια σειρά από δράσεις, με αιχμή τον επανυπολογισμό του 30% των νέων συντάξεων έως το τέλος Ιουνίου.
Μάλιστα, καθώς στο επίπεδο των ληξιπρόθεσμων, οι δανειστές φάνηκαν να τιμωρούν τη χώρα μας αλλάζοντας τη ροή των δόσεων, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της έκδοσης των συντάξεων, προκειμένου να μη χάσει τα 860 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να γίνει η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με τη αΓενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να επιτευχθεί η ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.
Στα εργασιακά, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, σε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με τους θεσμούς, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα για την εκπροσώπηση των κλαδικών συμβάσεων, ενώ ως βασικό παραδοτέο της επόμενης αναθεώρησης, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να νομοθετήσει την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία για τη λήψη απόφασης για απεργία, στο 50%.
Τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις και καθώς τα δύσκολα δεν τελειώνουν το 2017, έως τον Φεβρουάριο του 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ισχύουσα διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας και έως τον Μάρτιο του 2018 να ληφθούν και να νομοθετηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Αν και έχει ήδη νομοθετηθεί, τον Ιανουάριο του 2018 θα αλλάξει εκ νέου η βάση υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.
Στην πρόνοια, αναμένονται δύσκολες παρεμβάσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Εκτός από τον έλεγχο της διαδικασίας εφαρμογής και αξιολόγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), έως τον Οκτώβριο του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης χαρτογράφηση των κοινωνικών υπηρεσιών, να ενταχθεί στην αγορά εργασίας το 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ που είναι και εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση μιας «μεγάλης μεταρρύθμισης» του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με βάση τις σχετικές συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό θα στοχεύει στον εξορθολογισμό του συστήματος και στην καλύτερη εστίαση των αναγκών των πιο ευάλωτων ατόμων. Θα πρέπει βέβαια να υπάρξει και αναπροσανατολισμός των πόρων για τη χρηματοδότηση της εθνικής ανάπτυξης του ΚΕΑ. Στο στόχαστρο, αναμένεται να βρεθούν οικογενειακά επιδόματα και αναπηρικές παροχές.
Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των βασικών υποχρεώσεων του υπουργείου Εργασίας:

ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

Με στόχο την ενοποίηση της είσπραξης εισφορών και φόρων στο τέλος του 2017, υπό την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι αρχές πρέπει να καθορίσουν τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα της μεταρρύθμισης.
Επανυπολογισμός του 30% των νέων συντάξεων.
Ολοκλήρωση της μελέτης για τον εξορθολογισμό των παροχών εκπαίδευσης.
Επιλογή της τεχνικής βοήθειας που θα προχωρήσει στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Δημιουργία νέων κανόνων ανάλυσης του ρίσκου για στοχευμένους ελέγχους

ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Παιδείας θα ολοκληρώσουν πιλοτικά προγράμματα κατάρτισης με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και φορέων, με στόχο 4.οοο θέσεις μαθητείας μεταξύ 2017-2018 και 2018-2019.
Εξασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας όλων των κοινωνικών εταίρων, μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, στα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που θα σχεδιάζει εξειδικευμένες παροχές κατοικίας, με εισοδηματικά κριτήρια.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των προνοιακών παροχών εκπαίδευσης.
Ως προαπαιτούμενο για την 3η αξιολόγηση, οι αρχές θα νομοθετήσουν την αύξηση της εκπροσώπησης των συμμετεχόντων στα πρωτοβάθμια σωματεία για τη λήψη απόφασης για απεργία, στο 50%.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης για τα οικογενειακά επιδόματα.
Νομοθέτηση ενός πιλοτικού προγράμματος στις παροχές αναπηρίας, με στόχο τη διαλειτουργικότητα των επιδομάτων.
Σχεδιασμός μεταρρύθμισης στις παροχές που αφορούν τις μεταφορές, ώστε να ισχύσει από τις αρχές του 2018.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων.
Οι αρχές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα του ΕΦΚΑ να αποκτήσει αυτόματο ηλεκτρονικό αρχείο με το ιστορικό όλων των συνταξιούχων.
Θα πρέπει να είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: