Βράντζα: Ο αγροτικός τομέας, σημαντικός παράγοντας ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας
δημοσιεύθηκε: 11:01
Ως «ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην ‘κανονικότητα' και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία», χαρακτηρίζει την έξοδο στις αγορές η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα.
Καθότι βουλευτής όμως από ένα Νομό με κυρίαρχο τον αγροτικό -κτηνοτροφικό τομέα, η βουλευτής μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ακριβώς για τα ζητήματα αυτά και πώς «ο αγροτικός τομέαςμπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας».
Καθότι βουλευτής όμως από ένα Νομό με κυρίαρχο τον αγροτικό -κτηνοτροφικό τομέα, η βουλευτής μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ακριβώς για τα ζητήματα αυτά και πώς «ο αγροτικός τομέαςμπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας».
Ταυτοχρόνως, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναγνωρίζει ότι «η παντελής έλλειψη σοβαρής αγροτικής πολιτικής τις προηγούμενες δεκαετίες, οδήγησε τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε πολύ μειονεκτική θέση και συρρίκνωση. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχουν τεθεί πολλά ζητήματα για την πραγματική ανασυγκρότηση του χώρου, βεβαίως οφείλω να ομολογήσω ότι οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε δεν είναι αυτοί που επιβάλουν οι συνθήκες», προσθέτει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
-Πως κρίνετε την πορεία του αγροτικού τομέα στη χώρα μας;
-Είναι βέβαιο ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας με πολύ θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας συμπεριλαμβανόμενης και της απασχόλησης.Δυστυχώς, η παντελής έλλειψη σοβαρής αγροτικής πολιτικής τις προηγούμενες δεκαετίες, οδήγησε τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε πολύ μειονεκτική θέση και συρρίκνωση. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχουν τεθεί πολλά ζητήματα για την πραγματική ανασυγκρότηση του χώρου, βεβαίως οφείλω να ομολογήσω ότι οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε δεν είναι αυτοί που επιβάλουν οι συνθήκες.
-Πρέπει να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και αν ναι σε ποιες κατευθύνσεις και τομείς;
-Προφανώς πρέπει να γίνουν πάρα πολλά σε πάρα πολλούς τομείς. Νομίζω ότι τα μείζονα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα είναι:
*Η ΚΑΠ και ο τρόπος κατανομής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και δικαιοσύνη μεταξύ των παραγωγών. Αλλά και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
*H πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.
*Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου αγροτικής παραγωγής για τα επόμενα χρόνια και η υλοποίησή του με κάθε πρόσφορο μέσο (θεσμικό πλαίσιο, ενισχύσεις κλπ.)
*Η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην παραγωγική διαδικασία (αδειοδοτήσεις, εντάξεις σε προγράμματα κλπ.)
*Και, σίγουρα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε σοβαρά με το σημαντικό θέμα που αφορά στην αγροτική εκπαίδευση.
-Η έξοδος στις αγορές, εκτιμάτε πως είχε θετικά αποτελέσματα; Ποια η δική σας άποψη;
-Προφανώς. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην «κανονικότητα» και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Η χώρα μας λειτουργεί εντός, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας πραγματικότητας και η χρηματοδότηση της πρέπει να διασφαλίζεται απρόσκοπτα.
Καλώς ή κακώς, αυτό περνάει μέσα από τις περιβόητες «αγορές» οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερες από τα «μνημόνια»!
-Ο πρωτογενής τομέας στο νομό Καρδίτσας, εκτιμάτε πως θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα;
-Η Καρδίτσα αποτελεί έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό όπου το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος για την περιοχή προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας λοιπόν στην Καρδίτσα, χρήζει τόσης προσοχής, όσης ακριβώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή πάρα πολύ. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και τον ορεινό/ημιορεινό όγκο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και φυσικά να λύσουμε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων και επέκταση να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επενδύσουμε στη ποιότητα των αγροτικών προϊόντων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου