«Σκανάρει» τις τράπεζες ο SSM
Τραπεζικός «πυρετός» λόγω αναδιαρθώσεων και stress tests
28 Ιουλ 2017
«Θερμό» είναι το καλοκαίρι των ελληνικών τραπεζών οι οποίες αναμορφώνουν τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να περιλαμβάνει πιο δραστικές κινήσεις με τη χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού και των πλειστηριασμών, προετοιμάζονται με ειδικές ομάδες για τα stress tests του επόμενου έτους και υποδέχονται κλιμάκια του SSΜ για επιτόπιους ελέγχους πολλών εβδομάδων.
Από... κόσκινο θα περάσει το μεικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) όλα τα δάνεια, ενήμερα, ρυθμισμένα, προβληματικά και «κόκκινα» της Εθνικής και της Alpha Bank. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσεικαι θα διαρκέσει 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» του SMM θα μπουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Η διαχείριση των προβληματικών δανείων και η υλοποίηση των στόχων μείωσής τους συνδέονται με τα stress tests που θα γίνουν το 2018 και για τα οποία οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές ομάδες προετοιμασίας.
Οι τράπεζες, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος, έχουν αποστείλει το σύνολο των δανείων όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την 31η Μαρτίου 2017, ώστε να γίνει η σχετική προετοιμασία εν όψει του ελέγχου.
Οι ελεγκτές θα κάνουν «φύλλο και φτερό» την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και θα ζητήσουν λεπτομερή ανάλυση για τις κινήσεις των τραπεζών μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που έχουν προγραμματίσει οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Να σημειωθεί πως για το 2018 τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. ευρώ φέτος.
Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η κακή πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο πεντάμηνο του 2017, και ειδικά το πρώτο τρίμηνο, όπου η αβεβαιότητα σχετικά με την αξιολόγηση είχε χτυπήσει «κόκκινο». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια και την ίδια στιγμή απειλείται με ανατροπή ο σχεδιασμός που είχαν κάνει τα πιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Καθοριστικό το β’ εξάμηνο
Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η κακή πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο πεντάμηνο του 2017, και ειδικά το πρώτο τρίμηνο, όπου η αβεβαιότητα σχετικά με την αξιολόγηση είχε χτυπήσει «κόκκινο». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια και την ίδια στιγμή απειλείται με ανατροπή ο σχεδιασμός που είχαν κάνει τα πιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Καθοριστικό το β’ εξάμηνο
Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο είναι το πιο κρίσιμο για να επιτευχθούν οι στόχοι που δεν πιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους, ώστε ο κλάδος να ξεκινήσει από μια καλή βάση για τα πιο δύσκολα έτη 2018-2019 και κυρίως να υπάρχουν ικανοποιητικά μεγέθη εν όψει των stress tests. Τα stress tests του 2018 θα γίνουν με βάση τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους και οι τράπεζες έχουν ήδη ορίσει ομάδες προετοιμασίας, αλλά το κρίσιμο είναι να έχουν επιτύχει ικανοποιητικά μεγέθη που θα τους επιτρέψουν να περάσουν τον κάβο χωρίς απώλειες.
Πλέον οι ξένοι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα του κλάδου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόσθετη πίεση και από αυτό το πεδίο, αφού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρχουν απτά αποτελέσματα προκειμένου να πειστεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Τα νέα stress tests θα «δείξουν τα δόντια» τους
Τι εκτιμά το ΔΝΤ για τράπεζες και «κόκκινα» δανεία
21 Ιουλ 2017
Να διενεργηθεί νέος κύκλος τεστ αντοχής -γνωστά σε όλους ως stress tests – στις ελληνικές τράπεζες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, τον Αύγουστο του 2018, ζητά το ΔΝΤ στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως τονίζεται ότι ακόμα και αυτό το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να μην επαρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών σε ένα δυσμενές σενάριο.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τα κίνητρα για μείωση των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου.
«Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και στρες τεστ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ. Αυτό θα διευκολύνει και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Η πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, και πλέον η προετοιμασία για τα stress tests, είναι το κεντρικό θέμα στις επαφές των ελληνικών τραπεζών με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές. Οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση και «βλέπουν» έπειτα από καιρό τα θεμελιώδη των τραπεζών, σε συνδυασμό πάντως με την ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η χώρα, ενώ η αγορά ακινήτων συγκεντρώνει ενδιαφέρον, αφού οι θετικές ειδήσεις στον κλάδο αυτό είναι ένδειξη βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν αλώβητες τον κάβο των stress tests του 2018, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Οι επιδόσεις του 2017 είναι το κρίσιμο μέγεθος και οι τραπεζίτες ποντάρουν σε μια ισορροπία τεχνικών και πολιτικών παραμέτρων κατά τη διαμόρφωση των πανευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής, στη βελτίωση των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά και στην επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο.
Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται εφησυχασμός, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αφού η πρόοδος του 2017 είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων του 2018-2019 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου