Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Αρνητικό ρεκόρ: Κολλημένες σε χαμηλά 20ετίας οι επενδύσεις

Αρνητικό ρεκόρ: Κολλημένες σε χαμηλά 20ετίας οι επενδύσεις

Στο θέμα των επενδύσεων δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από τα χαμηλά της τελευταίας 20ετίας.
arnitiko-rekor-kollimenes-se-xamila-20etias-oi-ependuseis
 
Ανάπτυξη θέλουμε. Με την υπερφορολόγηση όμως από τη μία εμποδίζουμε την κατανάλωση και τινάζουμε στον αέρα την αποταμίευση καθιστώντας την αρνητική. Ποια μεταβλητή έχει απομείνει στο ΑΕΠ για να μπορεί να στηρίξει το θετικό πρόσημο; Οι επενδύσεις. Και εκεί όμως, δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από τα χαμηλά της τελευταίας 20ετίας. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε μεγάλες επενδύσεις δεν αφήνουν τον «ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου» -δηλαδή τον δείκτη που αποτυπώνει στο ΑΕΠ την πορεία των επενδύσεων- να σηκώσει κεφάλι.
Ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% μέσα στο 2017 και για περαιτέρω ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018 μόνο εξασφαλισμένος δεν είναι.. Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω non paper εξέφραζε την ελπίδα ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα αναθεωρήσει τα στοιχεία του 3ου τριμήνου (κάτι που έγινε και για το 2ο τρίμηνο) καθιστώντας έτσι ποιο εφικτό το να κλείσει η χρονιά εντός των προβλέψεων. Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα ανησυχίας είναι έντονα και όχι άδικα. Ούτε αύξηση της κατανάλωσης έχει καταγραφεί ούτε αύξηση των επενδύσεων. Προς το παρόν, η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μόνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το αποτέλεσμα των «μπρος πίσω» στα θέματα των επενδύσεων έχουν ήδη αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2016, οι επενδύσεις βυθίστηκαν σε χαμηλό 20ετίας ενώ και στο 9μηνο της φετινής χρονιάς κινούνται με αρνητικό ρυθμό. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνται στο μισό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που μέχρι τώρα θέλει να αποφύγει. Το 2018, για να υπάρξει η επιθυμητή ανάπτυξη θα πρέπει να προχωρήσουν σειρά αποκρατικοποιήσεων ακόμη και εισηγμένων εταιρειών.
Οι επενδύσεις αποτυπώνονται μέσα από τον «ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου» και οι στατιστικές αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα:
1.      Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη και απέχουμε πάρα πολύ από τον μέσο όρο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αντιστοιχούν μόλις στο 11,7% του ΑΕΠ. Στη γειτονική Βουλγαρία ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 18,6%, η Πορτογαλία είναι στο 15,3%, η Ρουμανία στο 22,7% και η Κύπρος στο 17,5%. Ο μέσος όρος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης ξεπερνά το 20% με τη Γερμανία να είναι στο 20% και τη Γαλλία στο 22,7%
2.      Η απόσταση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνεται καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου εξακολουθεί να υποχωρεί ακόμη και το 2017. Ενώ στο 1ο τρίμηνο φάνηκε να υπάρχει άνοδος (η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κλείσιμο της συμφωνίας της Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια), στο τρίτο τρίμηνο επανήλθαμε σε πτωτική τροχιά με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να περιορίζεται στα 5,106 δις. ευρώ  έναντι 5,579 δις. ευρώ την  αντίστοιχη περίοδο του 2016.
3.      Σε ετήσια βάση, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου έχει καθηλωθεί το 2015 και το 2016 στα 20 δις. ευρώ που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το μακρινό… 1995. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση των επενδύσεων, αναφέρεται μόνο στις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του συνόλου της επενδυτικής δραστηριότητας. Ένα τμήμα που είχε πράγματι αύξηση μόνο και μόνο για έναν λόγο: την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: