Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ντέισελμπλουμ: Πιθανώς το Eurogroup θα απορρίψει το σχέδιο για Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ

Ντέισελμπλουμ: Πιθανώς το Eurogroup θα απορρίψει το σχέδιο για Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 14:43
 
UPD:14:44
SOOC/Alexandros Michailidis
Την εκτίμηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να απορρίψουν την πρόταση της Κομισιόν να δημιουργηθεί μια θέση υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 
Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συνδυάζει τους ρόλους του επιτρόπου και του προέδρου του Eurogroup και θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα στο τέλος του 2019.
«Πιστεύω πως το Eurogroup θα επιμείνει να έχει τον δικό του πρόεδρο», δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας την ιδέα της διπλής ιδιότητας.
«Υπάρχει έντονα το αίσθημα στο Eurogroup ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στον ρόλο του Eurogroup, που είναι μια ομάδα υποιυργών, και τον ρόλο της Κομισιόν, η οποία είναι ο φύλακας των συνθηκών», πρόσθεσε. 
Ο Ντέισελμπλουμ πρόσθεσε πως οι ιδέες της Επιτροπής για τον νέο ρόλο είναι «πολύ ευρείες και επίσης εξακολουθούν να είναι πολύ αόριστες».
Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως ο νέος υπουργός «θα είναι υπεύθυνος για να προσδιορίζει την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική για την περιοχή του ευρώ ως σύνολο». Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup διερωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ε.Ε. παίρνει τον έλεγχο εθνικών προϋπολογισμών. «Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα, όμως θα έθετε επίσης τεράστια ζητήματα», σημείωσε, επικαλούμενος ανησυχίες για συνταγματικά ζητήματα και ζητήματα δημοκρατικής νομιμότητας.
Τα περισσότερα χρήματα που δαπανώνται από τις κυβερνήσεις πηγαίνουν σε πολιτικές που ανήκουν πλήρως στην εθνική αρμοδιότητα, όπως η υγεία, η πρόνοια και η παιδεία, συνέχισε και κατέληξε: «Αν έχεις τόσο άμεση επιρροή επί του προϋπολογισμού, θα πρέπει να έχεις και κάποια επιρροή για το πού δαπανάται».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: