Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης με τους φιλοξενούμενους Αντί να ακολουθήσουν το δίκαιο μοντέλο του 2014, επέλεξαν τον λάθος δρόμο για να "κόψουν" κοινωνικά επιδόματα

Το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης με τους φιλοξενούμενους
Αντί να ακολουθήσουν το δίκαιο μοντέλο του 2014, επέλεξαν τον λάθος δρόμο για να "κόψουν" κοινωνικά επιδόματα
08 Δεκ 2017 - 11:17
Picture 0 for Το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης με τους φιλοξενούμενους
Η Ελλάδα είναι μια... φιλόξενη χώρα και αυτό αποδεικνύεται ακόμη και μέσω των... φορολογικών δηλώσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ το Taxis «μετράει» περισσότερους από δύο εκατομμύρια «φιλοξενούμενους» αρκετοί εκ των οποίων είναι... μαϊμού. Οι φορολογικές αρχές βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία με το κοινωνικό μέρισμα για να αποκαλύψουν τις περιπτώσεις ψευδούς φιλοξενίας. Τι έκαναν; Βάζουν τον οικοδεσπότη να... καταγγείλει τον φιλοξενούμενό του για να μην χάσει το κοινωνικό μέρισμα. Η καταγγελία γίνεται ηλεκτρονικά, ο καταγγέλων εισπράττει το μέρισμα εφόσον πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις ενώ ο καταγγελόμενος τρέχει να αποδείξει ότι πίσω από την ψευδή δήλωση φιλοξενίας δεν υποκρύπτεται απόκρυψη φορολογητέας ύλης κάθε είδους.

Hκαταγγελία γίνεται με... ύπουλο τρόπο ώστε ο καταγγέλων να μην αισθάνεται και ενοχές. Ουσιαστικά, καλείται να δηλώσει αν γνωρίζει το όνομα και τον ΑΦΜ του προσώπου που εμφανίζεται να φιλοξενεί. Αν απαντήσει αρνητικά, τότε το όνομα του φερόμενου ως φιλοξενούμενου μπαίνει αυτόματα σε λίστα ελέγχου. Πρόκειται για μια «συνταγή» η οποία δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί αντίστοιχος έλεγχος το 2014 επί Νέας Δημοκρατίας ότι και τότε είχε δοθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ. Οι φορολογικές αρχές θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως «τυρί» το επίδομα για να φέρουν στην επιφάνεια όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις εικονικής φιλοξενίας.

Τρεις είναι οι βασικοί φορολογικοί λόγοι για να εμφανιστεί κάποιος ως φιλοξενούμενος χωρίς να είναι

  1. Πρώτον η αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης. Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1, δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικία κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης. Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα γνωρίζουν ότι το τεκμήριο της κατοικίας μπορεί να τους επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους και γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να το αποφύγουν.
  2. Δεύτερον η αποφυγή φόρου από εισοδήματα ενοικίων. Με τη δήλωση, δηλώνεται το γεγονός της φιλοξενίας, ο ΑΦΜ του ατόμου που φιλοξενεί, η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η φιλοξενία και οι μήνες της φιλοξενίας. Δεν υπάρχει όμως η διεύθυνση. Άρα, ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη, θα το απαλλάξει και από τον φόρο εισοδήματος από ακίνητα (υπολογίζεται πλέον με συντελεστές από 15% έως και 45%
  3. 3.Τρίτον η αποφυγή φόρου εισοδήματος. Πίσω από τους αριθμούς μπορεί να κρύβονται και παράνομοι οίκοι ευγηρίας οι οποίοι εμφανίζουν τους πελάτες ηλικιωμένους ως φιλοξενούμενους αποκρύπτοντας την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όταν το 2014 είχε εφαρμοστεί και πάλι η ρήτρα της φιλοξενίας ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, ο αριθμός των δικαιούχων είχε μειωθεί δραματικά ενώ κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα. Αυτό συμβαίνει διότι τα εισοδήματα του φιλοξενούμενου όπως επίσης και η αξία της ακίνητης περιουσίας του, προστίθεται στα εισοδήματα του επικεφαλής του νοικοκυριού με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην πληρούνται τα κριτήρια.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικοινομικών αναγνωρίζουν ότιο πολύ μεγάλος αριθμός των φιλοξενούμενων οφείλεται και σε λανθασμένη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Εντοπίστηκαν για παράδειγμα, ηλικιωμένοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι φιλοξενήθηκαν από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια του 2016 εξαιτίας του ότι το ακίνητο στο οποίο φιλοξενήθηκαν είχε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες. Άλλοι φορολογούμενοι έχουν μπλέξει την «δωρεάν παραχώρηση» (αφορά στην εκχώρηση ολόκληρου του ακινήτου σε έναν φορολογούμενο) με την φιλοξενία που στην πράξη είναι η παραχώρηση ενός δωματίου στην κύρια κατοικία ενός φορολογούμενου.

Πάντως, το 2014, όταν είχε ανακύψει και πάλι το ίδιο πρόβλημα, η κυβέρνηση είχε δόσει το δικαίωμα στους φορολογούμενους να δηλώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή την τωρινή κατάσταση και όχι αυτή που αποτυπώθηκε στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους. Ως «αντάλλαγμα» είχε θεσπίσει υποχρέωση ελέγχου για όσους θα δήλωναν κάτι διαφορετικό από αυτό που θα είχε δηλωθί στις προηγούμενες δηλώσεις. Εϊναι πολύ πιθανό, κάτι αντίστοιχο να συμβεί και τώρά. Ήδη, την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν «διορθώσεις» επί της απόφασης χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν κατά τις πρώτες ημέρες υποβολής των αιτήσεων. Πολλά από αυτά τα προβλήματα αφορούσαν ακριβώς στο θέμα της φιλοξενίας.

FPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: