Έφτασε η ώρα της βασιλόπιτας - Πόσο κοστίζουν φέτος
15:27
Οικονομία
Περισσότερες από 170.000 βασιλόπιτες αναμένεται να φτιαχτούν στα 500 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι τιμές τους θα κυμανθούν και φέτος στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 10,50-12,50 ευρώ/κιλό είπε η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κουκουμέρια είπε, αυτές θα είναι φέτος οι τιμές στις βασιλόπιτες, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος η τιμή του βουτύρου καθώς έχει "σκαρφαλώσει" στα 8-9 ευρώ/κιλό, από 5,40 ευρώ/κιλό το 2016.
Πάντως, μέχρι στιγμής η κίνηση στα αρτοποιεία «δεν θυμίζει σε τίποτα Δεκέμβριο» επεσήμανε η ίδια και συμπλήρωσε ότι «ο λόγος που πιέζουμε διαρκώς το μηδαμινό πλέον περιθώριο κέρδους μας εμείς οι αρτοποιοί, οφείλεται στο να κρατήσουμε την πελατεία μας. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και άρα δεν έχει νόημα να αυξάνουμε τιμές και να μας μένουν τα προϊόντα στα ράφια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ίδια τόνισε: «Μπορεί οι τιμές όλων των ειδών στους φούρνους να είναι υψηλότερες από 80 λεπτά έως και 2 ευρώ το πολύ, σε σχέση με άλλα σημεία πώλησης, ωστόσο τα προϊόντα που πωλούνται στα μαγαζιά μας είναι πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και φρέσκα».
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια προέτρεψε εκ νέου τους καταναλωτές να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».
Γίνεται της ρύθμισης κάποτε η 'φούσκα' θα σκάσει
Με τη φράση «δημιουργούμε χρέη και κάποια στιγμή η φούσκα θα σκάσει», η κ. Κουκουμέρια περιέγραψε με μελανά χρώματα αυτό που βιώνουν οι αρτοποιοί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γίνεται της ρύθμισης». «Φυτοζωούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, αφού και να θέλουν κάποιοι να κατεβάσουν ρολά δεν μπορούν να το πράξουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας».
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με την ίδια δεν καταγράφεται μεγάλος ο αριθμός των αρτοποιείων, που κατέβασαν ρολά τα τελευταία χρόνια, αλλά όπως υπογράμμισε: «Το 95% των φούρνων στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κόκκινο». 'Οπως πρόσθεσε, στην περίπτωση αυτών των φούρνων, η επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή. Κατά την ίδια, «δυστυχώς σήμερα μόνο τα κομμωτήρια δεν πουλάνε ψωμί» και αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας των αρτοποιείων δεν αποκλείεται να «εκλείψουν στη χώρα μας».
Η ίδια επανέλαβε ότι την τελευταία πενταετία τα λειτουργικά έξοδα ενός φούρνου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 40% και οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση μεγαλύτερη του 60%. Η μεγάλη μείωση πωλήσεων στους φούρνους, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό στην κίνηση των ειδών ζαχαροπλαστικής κατά 70% το 2015 (συγκριτικά με το 2014), λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Συνδέεται όμως και με την πτώση πωλήσεων στο ψωμί, κατά 45%, κυρίως ως αποτέλεσμα των υπεράριθμων σημείων πώλησης του προϊόντος στη χώρα μας.
Εκτός της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, οι αρτοποιοί, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του «αθέμιτου ανταγωνισμού που θριαμβεύει», καθώς μόλις το 10% των Ελλήνων καταναλωτών «γνωρίζουν ότι το ψωμί που αγοράζουν από οπουδήποτε αλλού εκτός του φούρνου είναι κατεψυγμένο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα».
Μεταξύ άλλων, η ίδια αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό τέλος που θα πρέπει να καταβάλλουν οι επαγγελματίες για την πλαστική σακούλα, ήτοι σε τρία λεπτά από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και 7 λεπτά από την 1/1/2019, λέγοντας: «χωρίς να έχουν λύσει τεχνικά ζητήματα οι νομοθέτες δρουν και αφήνουν σε εμάς να πληρώσουμε το μάρμαρο. Ο κόσμος είναι ανενημέρωτος για το μέτρο αυτό και πολύ φοβάμαι ότι οι πελάτες μας δεν θα καταλάβουν ότι τα τρία επιπλέον λεπτά που θα καλούνται να πληρώσουν είναι για την πλαστική σακούλα και όχι λόγω αύξησης της τιμής των προϊόντων μας».
Συνολικά, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 15.000 φούρνοι οικογενειακού τύπου, απασχολώντας 144.000 άτομα. Στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιεία σύμφωνα με την ίδια εκτιμώνται σε 500, από τα οποία τα 400 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, με τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτά να υπολογίζεται σε 2.000 με 2.500 άτομα.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου