Άλυτος γρίφος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Σκίζουν και γράφουν κριτήρια - αδύνατη η καταβολή μέσα στο έτος - Μετά τις 15 Ιανουαρίου η καταβολή της πρώτης δόσης
12 Δεκ 2017
Από τη Σκύλα της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων, στη Χάρυβδη της κατακόρυφης μείωσης του ποσού της επιδότησης. Το φυσάνε και δεν κρυώνει με το επίδομα θέρμανσης στην κυβέρνηση καθώς τα 55 εκατ. ευρώ που απέμειναν στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότησή του, χωρούν ελάχιστους δικαιούχους. Κοντεύουν Χριστούγεννα και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει αν θα απογοητεύσει 550.000 άτομα μοιράζοντας τα μισά σε σχέση με πέρυσι, ή αν θα επιλέξει να ευεργετήσει του 275.000 με τα χαμηλότερα εισοδήματα μηδενίζοντας κάθε επίδομα για τους υπόλοιπους.
Την περυσινή χειμερινή περίοδο το επίδομα έλαβαν τα νοικοκυριά με συνολικό ετήσιο εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης έως 12.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο, έως 20.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης και 22.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Με δεδομένη τη μείωση των εισοδημάτων, σε αυτά τα κριτήρια χωράει πολύ μεγάλος αριθμός δικαιούχων ενώ ακόμη και το περιουσιακό κριτήριο (έως 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο φορολογούμενο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο) δεν είναι αρκετό για να περιορίσει κατακόρυφα τον αριθμό των δικαιούχων. Περισσότερο έχει λειτουργήσει ως «κόφτης» η έλλειψη χρημάτων στα νοικοκυριά (σ.σ για να πάρεις το επίδομα θέρμανσης πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσεις πετρέλαιο) παρά αυτά καθ’ αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια.
Μια εύκολη λύση θα ήταν να κοπεί κατά 50% το επίδομα θέρμανσης ανά λίτρο και από τα 25 λεπτά του ευρώ που δόθηκαν πέρυσι να περιοριστούμε στα 12-13 λεπτά. Αυτό το σενάριο όμως θα αδικούσε τα φτωχότερα νοικοκυριά αλλά και τους κατοίκους των ορεινών και των βόρειων περιοχών της χώρας όπου το κρύο είναι πιο τσουχτερό και η ανάγκη για καύσιμα μεγαλύτερη.
Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε έναν συνδυασμό αλλαγών και στα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και στο ύψος του επιδόματος (το οποίο μπορεί να γίνει και κλιμακωτό στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος) προκειμένου να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων και να μειωθεί αντίστοιχα ο στρατός των δυσαρεστημένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου