Πόσο παραπάνω θα πληρώνουμε για ξενοδοχεία και τι ισχύει στην Ευρώπη
Από 1/1/2018 σε ισχύ και στην Ελλάδα
Του Γιώργου Λαμπίρη
Από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους ξεκινάει η εφαρμογή του φόρου διαμονής, μία από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο νόμο 4389 του 2016.
Ανάλογος φόρος ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ισπανία, με την ονομασία «τουριστικός φόρος», στην Ιταλία με την ίδια ονομασία, στη Γαλλία με την ονομασία «φόρος διαμονής» και στην Κροατία, στην οποία επίσης ονομάζεται «φόρος διαμονής».
Η αντίδραση των ξενοδόχων
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προκάλεσε εκ νέου, την αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων. Oι ξενοδόχοι σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «μη λογική και βλαβερή επιβολή του φόρου από 1η Ιανουαρίου του 2018».
Η Ισπανία
Σε ό,τι αφορά στο ύψος του φόρου, στις χώρες που προαναφέραμε, στην Ισπανία επιβάλλεται κατ’ άτομο και ανά διανυκτέρευση σε όλους τους τύπους τουριστικών καταλυμάτων ανεξαιρέτως, με μέγιστη διάρκεια χρέωσης τα 7 βράδια. Ο φόρος αυτός κυμαίνεται από 0,45 έως και 2,25 ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση, ενώ εξαιρούνται οι νέοι κάτω των 16 ετών.
Η Ιταλία
Στην Ιταλία ο τουριστικός φόρος έχει τεθεί εν ισχύ από το 2011. Επιβάλλεται και εδώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο, ενώ εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του, οι ηλικίες από 10 έως και 18 ετών. Το ύψος του φόρου κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 7 ευρώ, ποσό το οποίο εξαρτάται από την τουριστική περίοδο και την κατηγορία του εκάστοτε καταλύματος.
Η Γαλλία
Στη Γαλλία ο φόρος διαμονής ισχύει μόνο για τα καταλύματα που εδρεύουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές. Ο φόρος κυμαίνεται από 0,2 έως και 4 ευρώ το άτομο και ανά διανυκτέρευση, ενώ σε ορισμένες τουριστικές περιοχές ισχύει επίσης η εξαίρεση χρέωσης για άτομα κάτω των 18 ετών. Σημειώνεται επίσης ότι οι εκάστοτε τοπικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το φόρο κατά 10%, και έτσι μπορεί να ανέλθει στα 4,4 ευρώ το ανώτερο. Επίσης, υφίσταται η δυνατότητα επιβολής του φόρου ανάλογα με τη δυναμικότητα και την περίοδο λειτουργίας ενός καταλύματος.
Η Κροατία
Στην Κροατία ο φόρος διαμονής ξεκινάει από 0,25 ευρώ και φτάνει έως και 1 ευρώ κατ’ άτομο, ανά διανυκτέρευση, ενώ εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κάθε κατάλυμα. Για τις ηλικίες από 12-18 ισχύει έκπτωση 50%, ενώ για άτομα άνω των 18 ετών επιβάλλεται ανεξαιρέτως σε όλους.
Τι θα ισχύει στην Ελλάδα από το νέο έτος
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας και στην πρακτική εφαρμογή του φόρου διαμονής, επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας.
Έτσι, στα ξενοδοχεία ισχύει ως εξής:
· 1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ
· 3 αστέρων: 1,5 ευρώ
· 4 αστέρων: 3 ευρώ
· 5 αστέρων: 4 ευρώ
Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα ισχύει ως εξής:
· 1 και 2 κλειδιών: 0,25 ευρώ
· 3 κλειδιών: 0,5 ευρώ
· 4 κλειδιών: 1 ευρώ
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο φόρος διαμονής στην Ελλάδα, θα επιβάλλεται από τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων, κατά την έκδοση της απόδειξης ή του τιμολογίου, και το ποσό που θα εισπράττεται, θα περιλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης και στη συνέχεια θα αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση σύμφωνα με μηνιαίες δηλώσεις. Οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις, έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από αυτόν που εκδόθηκε το φορολογικό παραστατικό.
Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής στη χώρα μας δεν θα επιβάλλεται σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες δωρεάν διαμονής.
Αναλυτικά η εγκύκλιος εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου