Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Με επιτόκιο 3,5% το 7ετές ομόλογο

Με επιτόκιο 3,5% το 7ετές ομόλογο

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο 3,5% διαμορφώθηκε η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο, πραγματοποιώντας την τρίτη έξοδό του στις αγορές μετά το 2014, με στόχο να σχηματίσει ένα αποθεματικό ασφαλείας, ενόψει του τέλους του μνημονίου. Το Δημόσιο δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές έφτασαν τα 6-6,5 δισ. ευρώ.
Παρότι στην κυβέρνηση εξέφραζαν μεγάλη ικανοποίηση για την έκδοση, γεγονός παραμένει ότι η απόδοση απέχει δύο ποσοστιαίες μονάδες από αυτές των αντίστοιχων τίτλων των πρώην μνημονιακών χωρών που βγήκαν με καθαρή έξοδο· αυτές με τις οποίες συγκρίνεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ήταν χθες 1,53% και της Κύπρου 1,56%, ενώ της Ιρλανδίας ήταν μόνο 0,63%. Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης, απόδοση και προσφορές, έδειξαν επίσης ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει ακόμη δρόμο. Ναι μεν οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν και η έκδοση καλύφθηκε αξιοπρεπώς, παρά το γεγονός ότι η αγορά βρίσκεται σε ευαίσθητη φάση, μετά το μίνι κραχ της Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα, αλλά φάνηκε ότι το κίνητρό τους ήταν βασικά οι υψηλές αποδόσεις. Σημειώνεται ότι, όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών, χθες το πρωί, το επιτόκιο που ανακοινώθηκε (guidance) ήταν 3,75% και στο σημείο εκείνο οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 7 δισ. ευρώ. Οταν αποφασίστηκε να κλείσει στο 3,5%, ένα μεγάλο μέρος αποσύρθηκε. Σύμφωνα με πηγές, αν το Δημόσιο επέλεγε να ρίξει το επιτόκιο στο 3,4%, θα έπρεπε να περιοριστεί σε προσφορές μόλις 4 δισ. Τελικά, προτίμησε να εξασφαλίσει μια ευπρεπή ισορροπία μεταξύ απόδοσης (κόστους δανεισμού) και προσφορών.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν εκδηλωθεί η κρίση, η αγορά ήταν πολύ πιο αισιόδοξη για την ελληνική έκδοση και κάποιοι ανέμεναν αποδόσεις ακόμη και κάτω από 3%, ενώ αρκετοί τις έβλεπαν 3,25%-3,35%. Ομως, το μίνι κραχ στις αγορές υπενθύμισε ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε περίπτωση αναταραχών. Αυτός ήταν και ο λόγος αναβολής της έκδοσης, που είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την Τρίτη, ενώ άλλες χώρες προχώρησαν κανονικά στις εκδόσεις τους. Κάτι που χτυπά προειδοποιητικό καμπανάκι, ενόψει του τέλους του μνημονίου και της κάλυψης του συνόλου των αναγκών της από τις αγορές.
Από την άλλη, όπως επισημαίνουν η κυβέρνηση και οι ανάδοχοι, το γεγονός ότι η έκδοση τελικά πραγματοποιήθηκε παρά το κραχ και σε συνθήκες μεταβλητότητας των αγορών, επιτυγχάνοντας σημαντική υπερκάλυψη, δικαιολογεί μεγάλη ικανοποίηση. «Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και υπό συνθήκες όχι ιδιαιτέρως ευνοϊκές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σχετικά με το ύψος της απόδοσης, πηγή των αναδόχων σημείωνε ότι είναι λογικό να κινείται ανάμεσα σε αυτές του πενταετούς τίτλου (3,1%) και του 10ετούς (3,8%), ενώ πάντα πληρώνεται και ένα premium (0,10-0,15 μονάδων). Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες είχε προηγηθεί ράλι των ελληνικών ομολόγων που ξεκίνησαν από δυσθεώρητα ύψη. Η απόδοση του δεκαετούς ήταν πριν από ένα χρόνο 7,8%, ενώ η απόδοση του πενταετούς βρισκόταν στο 4,5%.
Υστερα από δύο ημέρες δραματικής αναμονής, καθώς από τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί οι ανάδοχοι της έκδοσης, αποφασίστηκε τελικά την Τετάρτη να μην καθυστερήσει άλλο η έξοδος και δοθεί η εντύπωση της ανησυχίας για τον κίνδυνο αποτυχίας. Οπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, το Δημόσιο ήθελε να δείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει την έξοδο αυτή, ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες.
Αν καθυστερούσε έως την προσεχή Δευτέρα (την Παρασκευή δεν γίνονται εκδόσεις), θα έπρεπε να βγει νέα ανακοίνωση και να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία από την αρχή, απογοητεύοντας ίσως κάποιους επενδυτές που είχαν αποφασίσει να τοποθετηθούν στους ελληνικούς τίτλους. Μια μεγαλύτερη καθυστέρηση, εξάλλου, διέτρεχε τον κίνδυνο να πλησιάσει στον ορίζοντα των ιταλικών εκλογών, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα προκαλέσουν νέα αναστάτωση στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: