Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Φορολογικές δηλώσεις: Με καθυστέρηση η πλατφόρμα βεβαίωσης αποδοχών

Φορολογικές δηλώσεις: Με καθυστέρηση η πλατφόρμα βεβαίωσης αποδοχών
Δυσχεραίνεται το έργο των φοροτεχνικών
07 Φεβ 2018 - 09:10
Picture 0 for Φορολογικές δηλώσεις: Με καθυστέρηση η πλατφόρμα βεβαίωσης αποδοχών
Του Γιώργου Λαμπίρη

Με καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από φορολογική δραστηριότητα, εισοδημάτων που προέρχονται από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και αφορά στο φορολογικό έτος 2017.

To γεγονός αυτό αναμένεται να επιφέρει καθυστερήσεις και ως προς το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη υποβολής τους, είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2017, η ηλεκτρονική υποβολή των εισοδημάτων – φόρων, ξεκίνησε να λειτουργεί εμπρόθεσμα στις 22 Φεβρουρίου και με καταληκτική προθεσμία την 31η Μαρτίου, μετά την έκδοση της σχετικης ΠΟΛ 1025/2017, κάτι τέτοιο φέτος δεν αναμένεται να συμβεί στην ώρα του, γεγονός το οποίο επισημαίνει στα Φορολογικά Νέα ο φοροτεχνικός, Γιώργος Χριστόπουλος.

«Εάν κάποιος φοροτεχνικός επιθυμεί να ανεβάσει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί δεν θα μπορέσει να το κάνει.

Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο και στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθότι αποτελεί προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η κατάθεση στο Taxis, των παραπάνω στοιχείων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστόπουλος.

Επισημαίνουμε ότι με βάση τα όσα προβλέπει η ελληνική φορολογική νομοθεσία είναι απαραίτητη η διασταύρωση και η προσυμπλήρωση κατά περίπτωση των εισοδημάτων που δηλώνονται, καθώς και των φόρων που παρακρατούνται στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με εκείνα που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, στις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριοτητα και στις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα και τόκους.

Επίσης, με βάση τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις στη Δ.Ο.Υ., στην οποία ανήκουν.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εργασία, η οποία θα δυσχεράνει το έργο των φοροτεχνικών, οι οποίοι επιθυμούν να ανεβάσουν στο σύστημα όλους τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί το 2017 από τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και τις βεβαιώσεις των μισθωτών για να προσυμπληρωθούν στο έντυπο», συμπληρώνει ο Γιώργος Χριστόπουλος.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ

Ο ίδιος αναφέρει ότι σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλαν οι φοροτεχνικοί προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται βασικές δυσκολίες ως προς την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, με την ΑΑΔΕ να δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει για την ενεργοποίησή της το συντομότερο δυνατόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: