Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ Ο χάρτης των ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επαγγελματίες

ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ

Ο χάρτης των ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επαγγελματίες

Ποιες είναι οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να μην παρασυρθούν από το κύμα των κατασχέσεων

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ03/02/2018 08:00 |
Ο χάρτης των ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επαγγελματίες
  1  0 Google +0  0
    
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν εκτιναχθεί στα 102 δισ. ευρώ, η Εφορία πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων για να εισπράξει τους φόρους που αφήνουν απλήρωτους τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες.
Για να αποφύγουν το κύμα των κατασχέσεων αλλά και για να μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία, έχουν τις επιλογές να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, να πληρώσουν τα χρέη τους με πιστωτική κάρτα ή απλώς να δηλώσουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό για να προστατεύσουν καταθέσεις έως 1.250 ευρώ.
Αναλυτικά, νοικοκυριά και επαγγελματίες μπορούν να βρουν διέξοδο:  
1. Στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου τους οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων τόσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσο και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη ληξιπρόθεσμες, δεν έχει δηλαδή λήξει η προθεσμία για την εξόφλησή τους. Μέσω του Taxisnet υποβάλλονται οι αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις και ρυθμίζονται έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις οι τακτικές φορολογικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς). Οι δόσεις δεν είναι άτοκες - επιβαρύνονται με τόκο 5% τον χρόνο.
2. Στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξει τις πύλες της η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για την υποβολή των αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, οικονομολόγοι κ.λπ.), αγρότες και εμπόρους με οφειλές έως 50.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες, μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, όσοι μπουν στη διαδικασία θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν.

Βήµα βήµα µέχρι 
τη ρύθµιση
α) Υποβολή αίτησης. Γίνεται ηλεκτρονικά και μέχρι 31-12-2018. Η ρύθμιση χορηγείται μία φορά και μόνο για κάθε οφειλέτη. Για υποβολή αίτησης απαιτείται να έχει δηλωθεί έναρξη εργασιών στην Εφορία. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία μέχρι και τις 31-12-2016.
β) Δικαιολογητικά. Για να κριθεί αν θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση και με τι όρους, απαιτούνται μεταξύ άλλων:
- Πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών (υποβάλλουν αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη).
- Πλήρης κατάλογος όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή.
- Πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστήρια.
-  Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και εκκαθαριστικά των τελευταίων τεσσάρων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.
- Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου (για καταδίκες σε απάτες κ.λπ.).
γ) Εξέταση αίτησης. Η αίτηση εξετάζεται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες μπορούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με βάση και δικά τους στοιχεία, πέραν όσων δηλώνει ο οφειλέτης. Μπορούν να κάνουν δικές τους «μελέτες βιωσιμότητος» για κάθε οφειλέτη ή να χρησιμοποιήσουν άλλες που έχουν συντάξει για αυτούς οι τράπεζες κ.λπ. Αν πάνε όλα καλά, σταματάνε διώξεις και κατασχέσεις. Συμψηφισμοί και υποθήκες πάντως δεν σταματάνε.
3. Στο πλαστικό χρήμα. Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ μπορούν να πληρωθούν σε έως 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Σύντομα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μέσω του Taxisnet.
4. Στον ακατάσχετο λογαριασμό. Βασικό «όπλο» για τους φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. 

Εφορία
Πότε προβαίνει  σε κατασχέσεις
Η Εφορία χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το όπλο των κατασχέσεων για να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους που αφήνουν απλήρωτους τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες. Οι Αρχές μπορούν να κατασχέσουν:  
1. Τραπεζικές καταθέσεις: Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους οι Αρχές μπορούν να βάλουν στο χέρι τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς). Από την κατάσχεση γλιτώνουν:
n Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ. 
- Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επ ιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά όταν βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ ως ο μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός.
- Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.
2. Ακίνητα:  Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.  
3. Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: Ο εισπρακτικός μηχανισμός  μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.
4. Μισθοί, ενοίκια κ.λπ: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης μπορεί να τα κατάσχει η Εφορία ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να κατασχεθούν: 
- Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που υπερβαίνουν τα ακατάσχετα όρια. 
- Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο.
- Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη. 
- Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (για απόλυση από την εργασία κ.λπ.)
- Εως και το 100% των εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Φόροι και χρέη

Νοικοκυριά σε απόγνωση μπροστά στο κύμα των πλειστηριασμών

Το 20% φοβάται ότι θα χάσει την κατοικία του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων αλλά και επιβαρύνσεων από δάνεια και εισφορές, όπως δείχνει έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και της MARC

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ02/02/2018 08:00 |
Νοικοκυριά σε απόγνωση μπροστά στο   κύμα των πλειστηριασμών
  4  0 Google +0  0
    
Τα νοικοκυριά ζορίζονται και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, ακρίβεια και δόσεις δανείων τα πνίγουν την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί δραματικές περικοπές και η ανεργία έχει χτυπήσει την πόρτα τους. Αποτέλεσμα να αφήνουν απλήρωτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έσπασαν όλα τα ρεκόρ στο τέλος  του 2017. Εφθασαν κοντά στα 134 δισ. ευρώ, ποσό που αγγίζει το 75% του ΑΕΠ. Τα χρέη προς την Εφορία εκτινάχθηκαν στα 102 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές προς τα Ταμεία είναι μια ανάσα από τα 32 δισ.  
Οι οφειλέτες βρίσκονται σε απόγνωση. Νιώθουν την ανάσα των εισπρακτικών μηχανισμών, βιώνουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να δεσμεύονται αλλά και το τσουνάμι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έρχεται από την Πρωτομαγιά. Ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου θα βγαίνουν όσο όσο στο σφυρί με ένα κλικ.
Ενα στα πέντε νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει την κατοικία του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων αλλά και των πρόσθετων επιβαρύνσεων από δάνεια, φόρους και  εισφορές.
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών αποτυπώνεται σε έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και της MARC. Σύμφωνα με αυτήν, ένα στα δύο νοικοκυριά ζει με μία σύνταξη, ένα στα τέσσερα εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει φέτος να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις ενώ το 14,8% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Ενα στα πέντε εκτός από τον φόρο ακινήτων πληρώνει και τις δόσεις στεγαστικού δανείου. Το 14,6% δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες ενώ έξι στα δέκα δηλώνουν ότι χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία. Μόνο το 3,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ζει άνετα και μπορεί να αποταμιεύει. Εξι στους δέκα όχι μόνο δεν περιμένουν να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση αλλά εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μήνα με λιγότερα από 1.000 ευρώ. 

Εφορία
Στα €102 δισ. οι απλήρωτες υποχρεώσεις
Στα τεφτέρια της Εφορίας βρίσκονται σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι. Οι φόροι τούς πνίγουν και αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το 2017 ήταν ένα εφιαλτικό έτος για τους φορολογούμενους. Οι φρέσκες οφειλές που έμειναν απλήρωτες μέσα στη χρονιά άγγιξαν τα 13 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη βρίσκονται μια ανάσα από τα 102 δισ., για την ακρίβεια 101,85 δισ.  
Μόνο τον Δεκέμβριο, οι φορολογούμενοι οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον πονοκέφαλο του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 
Και όσο τα χρέη προς την Εφορία τραβάνε την ανηφόρα τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει παραπάνω το γκάζι των κατασχέσεων βάζοντας στο χέρι καταθέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, ενοίκια και άλλα εισοδήματα.  Το περασμένο έτος, μέσω κατασχέσεων αλλά και των ρυθμίσεων που τρέχουν μπήκαν στα κρατικά ταμεία 5,1 δισ. από  παλαιές και νέες οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος Δεκεμβρίου 2017:
- 4.068.857 φορολογούμενοι έχουν χρέη στην Εφορία αν και τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260.
- Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει ήδη επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων) σε 1.050.077 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόνο τον Δεκέμβριο 14.781 οφειλέτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Ληξιπρόθεσμα €31,28 δισ. από εισφορές
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εκτινάχθηκαν στα 31,285 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Μέσα σε ένα τρίμηνο από τον Οκτώβριο φούσκωσαν πάνω από 750 εκατ., στοιχείο που αντανακλά την οικονομική ασφυξία εργοδοτών και επαγγελματιών. Πάνω από 1,2 εκατ. εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.   
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 προστέθηκαν στη λίστα των οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) ακόμη 52.400 οφειλέτες με συνολικές οφειλές 388,38 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 1.204.606. 
Οι οφειλέτες που βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία εξυπηρετούν ανέρχονται σε 71.048 ενώ 27.491 ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί και εκτός ρύθμισης είναι σήμερα 162.658 οφειλέτες. Συγκεκριμένα, 62,2% όσων εντάχθηκαν σε μια ρύθμιση από αυτές που ψηφίστηκαν στο παρελθόν τελικά δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε αυτήν και τώρα αναμένουν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:   
- Επτά στους δέκα (834.282) οφειλέτες έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας ή 3,35 δισ. συνολικά. 
- Οκτώ στους δέκα χρωστούν έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
- 1.689 χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ο καθένας με συνολικές οφειλές 6,77 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου των οφειλών. 

Οικογένειες
Ζούν με μία σύνταξη και κόβουν φαγητό
Με μία σύνταξη ζει ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά ενώ έξι στα δέκα είδαν το 2017 λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους σε σχέση με ένα χρόνο πριν – μάλιστα ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι έχει ετήσιο οικογενειακό εισοδήματα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. 
Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι αναγκασμένα να ζουν με χαμηλά εισοδήματα κι έτσι 14,5% δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες και περίπου τα μισά (48%) είναι φτωχά. Οσο για τις προσδοκίες των ελληνικών νοικοκυριών, το 63,6% δηλώνει ότι το 2018 η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και της MARC για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά οδηγεί πάνω από τα 6 στα 10 να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους, με τα πολυμελή νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο προβλήματα. Εξι στα δέκα νοικοκυριά έχουν περικόψει τις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης, οι μισοί τις εξόδους, το 40,2% τα είδη διατροφής και το 40,1% τα οικιακά είδη. Το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά καθυστερεί να εξοφλήσει τα κοινόχρηστα, ένα στα τρία να επισκευάσει κάποια ηλεκτρική συσκευή ή να κάνει σέρβις στο αυτοκίνητο ενώ σχεδόν 1 στα 2 καθυστερεί ή αναβάλλει να πραγματοποιήσει μια ιατρική επίσκεψη για θεραπεία ή κάποια επέμβαση λόγω αδυναμίας να καλύψει τα έξοδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: