Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Επταετές ομόλογο: Πού θα κριθεί η επιτυχία της έκδοσης

Επταετές ομόλογο: Πού θα κριθεί η επιτυχία της έκδοσης

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Επταετές ομόλογο: Πού θα κριθεί η επιτυχία της έκδοσης
Του Γ. Αγγέλη
Οι ανάδοχοι της έκδοσης του επταετούς ομολόγου εμφανίζονται έτοιμοι να ενεργοποιήσουν και πάλι τις διαδικασίες για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. 
Οι επόμενες 24ωρες θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές καθοριστικές για το αν η έκδοση θα δρομολογηθεί πριν από το κλείσιμο της εβδομάδας ή θα εκτιμηθεί ως αναγκαία μια νέα αναβολή. Τα επίπεδα τιμών και οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς στην αγορά εμφανίζονται προς το παρόν ευνοϊκά για την προώθηση της έκδοσης τα επόμενα 24ωρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρεται από πλευράς στελεχών των αναδόχων, το μείζον ζήτημα είναι η επανεμφάνιση του επταετούς ομολόγου στην αγορά που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στο φάσμα των εκδόσεων και η προσέλκυση επενδυτών για ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ. 
Η επιτυχία της έκδοσης, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, θα κριθεί όχι τόσο από το ύψος των αποδόσεων στις προσφορές που θα γίνουν, όσο από το εύρος και το πλήθος των προσφορών, καθώς το μέγεθος της υπερκάλυψης θα αποτυπώσει το "ύψος” του δείκτη επιστροφής εμπιστοσύνης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τη μη ολοκλήρωση ακόμα του τρίτου προγράμματος. 
Η ατυχής συγκυρία της μεγάλης αναταραχής στις αγορές τα τελευταία 24ωρα εν μέρη θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν ένας επιπλέον δείκτης αυτής της τάσης, είτε θετικά είτε αρνητικά, όπως υποστηρίζεται από παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία. Εκτιμάται πάντως ως φυσιολογικό το να αποτυπωθεί σε ένα βαθμό η επίδραση από το κλίμα της συγκυρίας στις αποδόσεις με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η έκδοση του επταετούς. 
Το γεγονός όμως ότι η αναταραχή δεν προέρχεται από ένα μεμονωμένο γεγονός όπως για παράδειγμα αυτό που είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2014 (με την κατάρρευση της Banco Espirito Santo) κατά την ημέρα  έκδοσης του ομολόγου, διαφοροποιεί και τους κινδύνους.  
Στο ΥΠΟΙΚ και στον ΟΔΔΗΧ υποστηρίζουν ότι η έκδοση θα προχωρήσει μόνο εάν και εφ' όσον οι ανάδοχοι και οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την κοινοπρακτική έκδοση κρίνουν ότι αυτό είναι δυνατό και συμβατό με το πλαίσιο της "στρατηγικής” που έχει επιλεγεί για το σύνολο των εκδόσεων του 2018 μέχρι και την 20η Αυγούστου. 
Όσο για το επιτόκιο της έκδοσης, όπως αναφέρεται, αυτό αναμένεται ότι παρά την άσχημη διεθνή συγκυρία θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 3,5%, αλλά "το πόσο κάτω από το επίπεδο αυτό θα κριθεί από την αγορά και την ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις των επενδυτών και το εύρος των στόχων της στρατηγικής του εκδότη...”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: