Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του - Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους - Φρ. Κουτεντάκης: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες μέχρι το τέλος του 2020

Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του

Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 12:31
 
UPD:12:35
EPA/JULIEN WARNAND
Η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών.
Θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του». Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώσε ότι τα μέτρα θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάτι που «θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Ελλάδας αλλά και των δανειστών».
Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε παρατάσεις λήξεων των δανειών που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM (και τα οποία αντιστοιχούν πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού χρέους), σε αναδιανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων κλπ.
Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει σε αυτή τη φάση, θα είναι μια δήλωση προθέσεων η οποία όμως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM σε 41 χρόνια από σήμερα δηλαδή το 2059. Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι στην προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους, η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της και θα έχει τον ESM στο πλευρό της.

Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 12:24
 
UPD:13:07
SOOC/Nikos Libertas
«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καλό παρελθόν στο να υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται οπότε αναμένεται να προχωρήσουν στην έγκριση μέτρων τα οποία θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο». Αυτά υποστήριξε πριν από λίγο από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν μιλάμε για βιωσιμότητα του χρέους, δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συζήτηση μόνο στα μέτρα διευθέτησης αλλά και για τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.
«Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί» τόνισε ο κ. Κοστέλο.
Έτσι, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματος στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στα μέτρα αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στην λεγόμενη γαλλική πρόταση: «Σε συνεργασία με τον ESM εκπονούμε πρόταση για τον μηχανισμό σύνδεσης των μέτρων διευθέτησης του χρέους με την ανάπτυξη. Είναι δίκαιο απέναντι στους ευρωπαίους φορολογούμενους να υπάρχει ικανοποιητική αλλά όχι υπερβολική διευκόλυνση χρέους» ανέφερε ο κ. Κοστέλο ενώ επιβεβαίωσε από το βήμα του Forum ότι επήλθε συμφωνία για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στο EWG της Παρασκευής κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ μετά την παροχή των σχετικών εγκρίσεων από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Φρ. Κουτεντάκης: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες μέχρι το τέλος του 2020

Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 12:07
 
UPD:12:29
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2020 έκανε στο 3ο οικονομικό Forum των Δελφών o γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Προσδιόρισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το συγκεκριμένο διάστημα περίπου στα 44-45 δις. ευρώ ενώ εκτίμησε ότι ήδη υπάρχουν εξασφαλισμένα κεφάλαια της τάξεως των 47-48 δις. ευρώ.
Για να υπολογίσει το ποσό των 47-48 δις. ευρώ, ο κ. Κουτεντάκης πρόσθεσε:
  1. Τα υπόλοιπα που θα δανειστεί η Ελλάδα από τον ESM (περίπου 18 δις. ευρώ)
  2. Τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα για τη συγκεκριμένη περίοδο
  3. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας
Ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη, η Ελλάδα θα βγεί στις αγορές ομολόγων και το επόμενο διάστημα αφενός για να επιμηκύνει την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα έχει καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και αφετέρου για να μπορέσουν να τιμολογηθούν σωστά τα ελληνικά ομόλογα ύστερα από μια μακρά περίοδο απουσίας από τις αγορές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: