Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πώς κάτοικοι εξωτερικού πέτυχαν την επιστροφή παραβόλων με μηδενικό ΑΦΜ Για το θέμα τοποθετήθηκε με απόφασή του και ο Συνήγορος του Πολίτη

Πώς κάτοικοι εξωτερικού πέτυχαν την επιστροφή παραβόλων με μηδενικό ΑΦΜ
Για το θέμα τοποθετήθηκε με απόφασή του και ο Συνήγορος του Πολίτη
08 Μαρ 2018 - 09:37
Picture 0 for Πώς κάτοικοι εξωτερικού πέτυχαν την επιστροφή παραβόλων με μηδενικό ΑΦΜ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Mία αρκετά ασυνήθιστη περίπτωση κλήθηκε να εξετάσει κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Συνήγορος του Πολίτη. Η υπόθεση αφορούσε στο αίτημα επιστροφής ποσών, από παράβολα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία είχε καταβάλει δικηγόρος για λογαριασμό των εντολέων του, στο πλαίσιο εκδίκασης έφεσης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε στα χέρια του δικαστική απόφαση, η οποία διέτασσε την επιστροφή των παραβόλων, η αρμόδια εφορία αρνήθηκε να τα επιστρέψει.

Η ΔΟΥ στήριξε την άρνησή της στο γεγονός ότι τα πρόσωπα, τα οποία εκπροσωπούσε ο δικηγόρος, ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, και επομέμως δεν διέθεταν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα.

Τι ορίζει ο νόμος

Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 105 του Π.Δ. 16/1989, αναφέρεται πως το Δημόσιο, θα πρέπει να επιστρέφει τα παράβολα για δικαστικά έξοδα ή τελη, είτε γιατί ακυρώθηκε δικαστική απόφαση, είτε γιατί ματαιώθηκε η δίκη, είτε γιατί βγήκε αθωωτική απόφαση.

Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος οφείλει να προσκομίσει το απόσπασμα της σχετικής απόφασης, το διπλότυπο είσπραξης, και να υποβάλλει σχετική αίτηση στη ΔΟΥ, στην οποία έβγαλε το παράβολο.

Γιατί αρνήθηκε η ΔΟΥ την επιστροφή των ποσών

Παρόλ’ αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αρμόδια εφορία ενημέρωσε το δικηγόρο, ότι επειδή τα παράβολα είχαν εκδοθεί σε μηδενικούς ΑΦΜ, θα έπρεπε για να τα επιστρέψει, να γίνει έκδοση ΑΦΜ από τους συγκεκριμένους κατοίκους εξωτερικού.

Τι επικαλέστηκε ο δικηγόρος

Ο δικηγόρος από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι πελάτες του, δεν ήταν ποτέ κάτοικοι Ελλάδας, γεγονός που δεν επιτρέπει την έκδοση ΑΦΜ. Στη συνέχεια προσέφυγε στη Διεύθυνση Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, ζητώντας από τη ΔΟΥ την επιστροφή των παραβόλων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος. Ο ίδιος δήλωσε στον τίτλο πληρωμής, τον ίδιο ΑΦΜ με τον τίτλο είσπραξης, δηλαδή τον μηδενικό ΑΦΜ.

Τελικά, μετά από απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΔΟΥ προχώρησε στην επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί για το παράβολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: