Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Χρησμός του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα




Πρόθυμο να εξοφληθεί από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA και SNP’s) αλλά όχι και να αποχωρήσει -προς το παρόν- από το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζεται το ΔΝΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την αποπληρωμή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου εμφανίστηκε θετικός. Τόνισε διπλωματικά ότι «το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και μάλιστα με όποιον τρόπο μπορεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συσσωρευμένα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι περίπου 11 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού χρέους του ΔΝΤ (τα δανεικά έχουν επιτόκιο 3,8%) ήταν και μία από τις προτάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ που έχει εγκριθεί καταρχήν από τον Μάιο του 2016.
Οταν ρωτήθηκε όμως για το πρόγραμμα εν αναμονή που έχει με την Ελλάδα και το χρόνο ενεργοποίησής του, ήταν αρκούντως… ασαφής.
Οπως είπε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση της καταρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά η χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία προσπάθεια για την οποία το ΔΝΤ επιθυμεί να τη βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει. Επανέλαβε επίσης για πολλοστή φορά ότι το Ταμείο μένει σταθερό στη θέση του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους.

Διάψευση

Στο μεταξύ, σκέψεις ή συζητήσεις για τεχνική παράταση του Μνημονίου διέψευσε κατηγορηματικά κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο περί ενδεχόμενης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, εξέφρασε την έκπληξή του υπογραμμίζοντας ότι ούτε τέθηκε ούτε σχεδιάζεται κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά το Εurogroup της Δευτέρας, τόνισε ότι θα εξετάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο οι συζητήσεις για το χρέος και την επιτήρηση την επόμενη μέρα θα συζητηθούν πιθανότατα τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει ενημέρωση για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων και τη διαπίστωση του EWG στις 2 Μαρτίου ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση.
Για τη δόση είπε ότι η εκταμίευση (5,7 δισ. ευρώ) θα αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από εθνικά Κοινοβούλια. Η εκταμίευση του δεύτερου τμήματος (1 δισ. ευρώ) θα γίνει αργότερα, ενώ συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Για την τέταρτη αξιολόγηση αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και στα 88 προαπαιτούμενα, καθώς και στο στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. «Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο μου λένε ότι είναι εφικτό», είπε.

Συνάντηση με Πάιατ

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού αξιωματούχου συζητήθηκαν η πορεία ολοκλήρωσης και το χρονοδιάγραμμα της τέταρτης αξιολόγησης και του τρίτου προγράμματος.
Τάσος Δασόπουλος
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


ΔΝΤ: Δεν έχει σημασία πότε θα μπούμε στο Μνημόνιο

Σημασία δεν έχει η ακριβής ημερομηνία, αλλά η επίτευξη των στόχων του προγράμματος του ΔΝΤ, που θα βάλει τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης και θα προετοιμάσει τη χώρα για την εποχή μετά την λήξη του προγράμματος, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
«Το σημαντικό δεν είναι το ημερολόγιο… Πιστεύουμε πως η είσοδός μας στο πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε ο κ. Ράις. Το τρίτο Μνημόνιο εκπνέει κανονικά στα τέλη Αυγούστου. Το ΔΝΤ έως τώρα συμμετέχει στις αξιολογήσεις ως επόπτης αλλά χωρίς να παράσχει χρηματοδότηση.
Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για τους δύο πυλώνες, λέγοντας πως η επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν βασικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει επί της αρχής το Ταμείο.
«Εστιάζουμε στην τήρηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Έχοντας, όμως, πει αυτό, η ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των πολιτικών δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, αποτελεί όχι μόνο το βασικό συστατικό για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής, αλλά και το θεμέλιο για την βιώσιμη ανάπτυξη στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».
Ράις για ενδεχόμενο εξαγοράς από τον ESM των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους»
Σε σχετική ερώτηση για τα σενάρια που θέλουν τον ESM να αγοράζει το χρέος που έχει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις είπε πως το Ταμείο συμφωνεί επί της αρχής με κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να απομειώσει το χρέος μιας χώρας.
«Θα έλεγα γενικά για κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: