Πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις: Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν αλλαγές
Τι λένε στα Φορολογικά Νέα δύο φορείς της αγοράς με γνώση του θέματος
Του Γιώργου Λαμπίρη
Καμία αλλαγή δεν επίκειται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά το τοπίο των προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολη δηλώσεων καθώς και τροποποιητικών, αλλά και για τα πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η partner και υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της KPMG, Γεωργία Σταματέλου, όσο και ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εκλογικεύει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.
Αναφορικά με τα πρόστιμα των φορολογικών δηλώσεων ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει πρόστιμα τόσο γι’ αυτούς που δεν τηρούν βιβλία, όσο και πρόστιμα για εκείνους που τηρούν βιβλία, είτε απλογραφικά, είτε διπλογραφικά.
Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και αφορούν για παράδειγμα, δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος για καταβολή για φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν είναι υπόχρεα σε τήρηση αρχείων. Αντίστοιχα, για όσους διατηρούν βιβλία η μη υποβολή δήλωσης ή η εκπρόθεσμη καταβολή δήλωσης τιμωρείται με πρόστιμο 250 ευρώ, για εκείνους που έχουν απλογραφικά και το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ για τις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις και 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές είτε με πιστωτικό, είτε με μηδενικό υπόλοιπο.
Αντίστοιχα τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΜΥ ανέρχονται στα 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται
Επιπλέον, επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 2.500 ευρώ, στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες δεν συνεργάζεται κάποιος με τον φορολογικό έλεγχο ή τις διατάξεις του Κώδικα.
Ας σημειωθεί ότι στα πρόστιμα επιβάλεται και ο τόκος, ο οποίος αντιστοιχεί σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε επιτόκιο 8,76% ετησίως.
Γεωργία Σταματέλου, Partner - KPMG
Αναφορικά με το θέμα, η Γεωργία Σταματέλου, partner – επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της KPMG, λέει στα Φορολογικά Νέα, ότι αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτό ένα ευρύτερο ζήτημα, αναφορικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί η εκλογίκευση των προστίμων. «Τα πρόστιμα ήταν πάντα πολύ μεγάλα και πολύ αυστηρά. Για παράδειγμα, για μία μη χρεωστική δήλωση μπορεί να επιβληθεί ένα αυτοτελές φορολογικό πρόστιμο, το οποίο να είναι αρκετά επιβαρυντικό για κάποιον φορολογούμενο».
«Υπάρχει ανάγκη και διάθεση από ένα χρονικό σημείο και ύστερα, να εκλογικευτούν τα πρόστιμα. Εξακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις να είναι υπερβολικά, ειδικά εάν τα συγκρίνει κάποιος με τον τόκο που πληρώνει η φορολογική διοίκηση για χρήματα που παρακρατά απο φορολογία και δεν τα επιστρέφει άμεσα στο φορολογούμενο», συμπληρώνει η κυρία Σταματέλου.
Η ίδια στέκεται σε ένα ακόμα σημείο της διαδικασίας, που αφορά στις προσαυξήσεις του φόρου, οι οποίες από ένα σημείο και ύστερα εκλογικεύτηκαν, ωστόσο εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές, ειδικά σε περιπτώσεις ανακρίβειας στις δηλώσεις.
Η δυνατότητα αναστολής
Η κυρία Σταματέλου, λέει ότι παρόλ’ αυτά υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. «Εάν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε κάποιο νομικό πρόσωπο, είναι υπερβολικά, και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης, μπορεί κανείς να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, και να ζητήσει αναστολή του προστίμου. «Ωστόσο δεν πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία είναι εύκολη και ωθείται κάποιος να την ακολουθήσει με ευκολία».
«Θα πρέπει να υλοποιηθεί μία σοβαρή δουλειά, αναφορικά με το είδος και το ύψος των προστίμων», προσθέτει.
«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόταση αυτή τη στιγμή»
«Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει μία ουσιαστική πρόταση τόσο από πλευράς της φορολογικής διοίκησης, ούτε και συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς των φορολογουμένων ή θεσμικών παραγόντων, για την τροποποίηση των προστίμων».
Aντώνης Μουζάκης – Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΦοροτεχνικώνΕλευθέρων Επαγγελματιών
«Έγινε προσπάθεια βελτίωσης – Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερα»
Ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης, επισημαίνει ότι έχει γίνει μία προσπάθεια εκλογίκευσης των προστίμων και ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν. «Πριν την ψήφιση της αντίστοιχης ρύθμισης, το 2013, τα πρόστιμα ήταν αρκετά πιο τσουχτερά από αυτά που ισχύουν σήμερα. Θα μπορούσαν παρόλ’ αυτά να περιοριστούν περισσότερο, όντας περαιτέρω εκλογικευμένα, δεδομένης και της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η οικονομία».
Mεταξύ άλλων ο φοροτεχνικός επισημαίνει ότι τα πρόστιμα θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο ποσοστό εισπραξιμότητας, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά μένουν ανείσπρακτα.
Και ο Αντώνης Μουζάκης με τη σειρά του, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το θέμς τόσο με τη φορολογική αρχή, όσο και με το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο κύριος Μουζάκης σχετικά, «είναι εξαιρετικά δύσκολο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις, όσο βρισκόμαστε σε επιτήρηση από τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις στο τοπίο των προστίμων», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου