Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Τι πληρώνει η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα Οι Βρυξέλλες πιέζουν για «υψηλότερη απορροφητικότητα»

Τι πληρώνει η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για «υψηλότερη απορροφητικότητα»
Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 19:17
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει έως σήμερα περίπου 1,5 δισ. ευρώ κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και 750 άτομα έχουν τοποθετηθεί στα νησιά της, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες μιλούν για σχεδόν προνομιακή διαχείριση της χώρας και συγχρόνως προτρέπουν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.
Με στόχο τη στήριξη των ελληνικών αρχών, όπως και των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που επιχειρούν στην Ελλάδα, στο πεδίο διαχείρισης της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περισσότερα από 393 εκατ. σε επίπεδο έκτακτης βοήθειας από την αρχή του 2015.
Επιπλέον 561 εκατ. ευρώ έχει χορηγήσει η Κομισιόν μέσα από τα αρχικά προγραμματισμένα πακέτα για την περίοδο 2014-20: 332,8 εκατ. από το AMIF (Asylum, Mirgration andIntegration Fund) και 238,2 εκατ. από το ISF (Internal SecurityFund).
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δυνατότητας επιχορήγησης για εξαιρετικά επείγουσες συνθήκες, για την περίοδο 2016-18 έχουν διασφαλιστεί προς ελληνική χρήση άλλα 700 εκατ., από τα οποία τα 401 εκατ. έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της σύμβασης.
Χρήματα και προς την Τουρκία
Στο μεταξύ, τις προάλλες ελήφθη η απόφαση εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, για τη συνδιαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ευρωπαϊκές πηγές έσπευδαν να επισημάνουν ότι τα χρήματα προς την Τουρκία «δενκαταλήγουν στην Τουρκία αλλά στο ταμείο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Τουρκία».
Η Κομισιόν επιδιώκει να είναι αντικειμενική και σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνει ότι η Άγκυρα «τηρεί σε μεγάλο βαθμό» τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, τονίζουν στις Βρυξέλλες, όπου προτρέπουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει περισσότερο τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια.
Σημειώνουν δε ότι ζητήματα όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά άπτονται «και της εθνικής» πολιτικής και αποτελεσματικότητας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: