Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Σφίγγα» το ΔΝΤ για αφορολόγητο–συντάξεις

«Σφίγγα» το ΔΝΤ για αφορολόγητο–συντάξεις

Εχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Χαρακτηρίζει «εξαιρετικές» τις σχέσεις με την Ευρώπη παρά τις βολές Βρυξελλών για τις δημοσιονομικές του εκτιμήσεις.
Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα όμως ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχεται και η απαίτηση του Ταμείου για ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε σαφώς πιο προωθημένη φρασεολογία αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου, ενώ κάθε άλλο παρά διέψευσε τις πληροφορίες που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από ευρωπαϊκές πηγές αναφορικά με το διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από τις αρχές του επομένου έτους.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε με την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε εξηγώντας πως αυτό σημαίνει «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους».
Αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος, αρκετές φορές στην τοποθέτησή του επανέλαβε ότι έχουν «εντατικοποιηθεί», ενώ σε ευθεία ερώτηση για το εάν το Ταμείο θα ζητήσει τελικά διπλή περικοπή συντάξεων και αφορολόγητο δήλωσε: «έχουμε πει ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα με την παράλληλη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους. Συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτές τις κατευθύνσεις. Εργαζόμαστε για τη διευθέτηση του χρέους και έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες.Σε αυτό το πλαίσιο θα περιμένουμε τις συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με όσα έχουν συμφωνηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι το Ταμείο έχει εκφράσει την άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 δεν πρόκειται να επιτευχθεί και γι’ αυτό θεωρεί πως η περικοπή του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ και των συντάξεων έως και κατά 18% θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Αποφάσεις, προφανώς, δεν έχουν κλειδώσει ακόμα αλλά το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ράις σήμερα δεν διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο.
Σημαντικό τμήμα της σημερινής ενημέρωσης απορρόφησε η συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε – ΔΝΤ, μετά και τις αιχμές που άφησε προ ημερών ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναφορικά με την εγκυρότητα των προβλέψεων του Ταμείου.
Ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με την Ε.Ε είναι «εξαιρετική» ενώ εμμέσως πλην σαφώς απάντησε στην κριτική περί λανθασμένων προβλέψεων παρέπεμψε στα επιτυχημένα προγράμματα Πορτογαλίας, Κύπρου και Ιρλανδία όπου «πολλοί θα συμμερίζονταν την άποψη ότι η συμβολή του ΔΝΤ ήταν θετική και εποικοδομητική».
Ερωτηθείς τέλος εάν θεωρεί το ελληνικό πρόγραμμα «επιτυχημένο», όπως τα άλλα στην Ευρώπη αρκέστηκε να πει ότι η δουλειά συνεχίζεται και ότι οι προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό πρέπει να αναγνωριστούν. « Έγινε πολύ πρόοδος αν δούμε από πού ξεκίνησε η χώρα τα εύσημα ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό η προσπάθεια να συνεχιστεί…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: