Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Τask force από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2017-2020 Τα καθήκοντα της νεοσυσταθείσας ομάδας

Τask force από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2017-2020
Τα καθήκοντα της νεοσυσταθείσας ομάδας
30 Μαρ 2018 - 08:56
Picture 0 for Τask force από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2017-2020
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στη σύσταση ομάδας εργασίας για τον έλεγχο των τελωνειακών εσόδων και την παραιτέρω τελωνειακή συμμόρφωση προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Θυμίζουμε ότι η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο έχει καταρτίσει, έχει εξαγγείλλει τη διενέργεια 200.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων για την είσπραξη τόσο των ληξιπρόθεσμων χρεών, όσο και της φοροδιαφυγής.

Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η ομάδα εργασίας

Στα καθήκοντα της ομάδας περιλαμβάνεται η διερεύνηση των τελωνειακών διαδικασιών με ταυτόχρονη ανάπτυξη ειδικών δράσεων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη διαχείριση των τελωνειακών κινδύνων.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ομάδα θα καλείται να υποβάλλει προτάσεις, σχετικά με τα ευρήματα που προκύπτουν από τους τελωνειακούς ελέγχους, ενώ θα υποβάλλει και εισηγήσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, με βάση την εμπειρία και μέσα από συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες προκύπτουν από τον εντοπισμό κινδύνων για την τελωνειακή λειτουργία.

Στενή συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της η ομάδα θα μπορεί να συνεργάζεται με τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και να λειτουργεί ως σύνδεσμος για τις ενέργειες, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα με βάση τα όσα ορίζει το Σχέδιο Φορολογικής Συμμόρφωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το διάστημα 2017 – 2020.

Επιπλέον, η ομάδα οφείλει να κρατά ενήμερη στη Συντονιστική Επιτροπή σχετικά με το έργο των τελωνειακών αρχών, επισημαίνοντας πιθανούς κινδύνους και προτείνοντας μέτρα για την αποφυγή τους.

Οι στρατηγικοί στόχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπορίου

Μεταξύ των δράσεων που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης 2017-2020, βασική προτεραιότητα είναι οι προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες για την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων σε προϊόντα, τα οποία επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στη διάρκεια του 2017, στην παραλαβεί τεσσάρων μηχανημάτων X-ray, έχοντας εξοπλίσει τον περασμένο Δεκέμβριο τόσο το τελωνείο της Κακαβιάς, όσο και το Γ’ τελωνείο Πειραιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: