Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το ΝΣΚ απαγορεύει συμψηφισμό για οφειλές λόγω παράνομης κατάσχεσης Τι αναφέρεται σε σχετική γνωμοδότηση

Το ΝΣΚ απαγορεύει συμψηφισμό για οφειλές λόγω παράνομης κατάσχεσης
Τι αναφέρεται σε σχετική γνωμοδότηση
30 Μαρ 2018 - 08:57
Picture 0 for Το ΝΣΚ απαγορεύει συμψηφισμό για οφειλές λόγω παράνομης κατάσχεσης
Του Γιώργου Λαμπίρη

Υποχρεωμένη να προχωρήσει σε άρση της κατάσχεσης είναι το Δημόσιο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και κατ’ επέκταση της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.  Ταυτόχρονα όμως δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε συμψηφισμό για πιθανές οφειλές φορολογούμενης, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί έως και την ημέρα του συμψηφισμού.

Παράνομη η κατάσχεση

Ο λόγος, ο οποίος οδήγησε το ΝΣΚ στη συγκεκριμένη απόφαση, είναι ότι θεωρεί παράνομη την κατάσχεση εις χείρας τράπεζας, καθώς την ίδια περίοδο, ίσχυε σχετική απόφαση, με την οποία απαγορευόταν η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της οφειλέτιδας.

Επιστροφή του ποσού

Με βάση τις συγκεκριμένες παραμέτρους, η γνωμοδότηση ορίζει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό που κατασχέθηκε, χωρίς να το δικαιούται. Στη γνωμοδότηση δεν ορίζεται συγκεκριμένος τρόπος επιστροφής των χρημάτων, σημειώνοντας ότι είναι αδιάφορος, και εάν θα πιστωθει΄στο λογαριασμού της οφειλέτριας από τον οποίο εκταμιεύθηκε ή σε άλλον που θα υποδείξει η ίδια.

“Όχι” σε συμψηφισμό

Σημειώνεται μάλιστα, ότι το Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε συμψηφισμό των ποσών που επιστρέφονται μετά την άρση της επιβληθείσας κατάσχεσης, καθώς όπως διευκρινίζεται, η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με ζητούμενο την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Η κατεύθυνση που δίνει με τη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προήλθε ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα της ΔΟΥ Ηλιούπολης, η οποία ρωτούσε αναφορικά με το δικαίωμα του συμψηφισμού, μετά από άρση κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, η οποία επιβλήθηκε παράνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: