Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Φόρος διαμονής και για την ημιδιαμονή Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ

Φόρος διαμονής και για την ημιδιαμονή
Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ
30 Μαρ 2018 - 08:58
Picture 0 for Φόρος διαμονής και για την ημιδιαμονή
Του Γιώργου Λαμπίρη

Tην υποχρέωση να καταβάλλουν ολόκληρο το φόρο διαμονής που προβλέπεται και βρίσκεται εν ισχύ από 1 Ιανουαρίου του 2018, έχουν και οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ημιδιαμονή, όπως διευκρινίζεται μέσα από εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ο φόρος διαμονής όπως και στην περίπτωση των ξενοδοχείων πλήρους διαμονής, επιβαρύνει και σε αυτή την περίπτωση τον πελάτη. Εάν μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας διαμείνουν στο ίδιο δωμάτιο περισσότεροι από ένας επισκέπτες, τότε ο φόρος διαμονής επιβάλλεται στον καθένα εξ ολοκλήρου αλλά και ξεχωριστά ανά άτομο.

Εάν ο χρόνος παραμονής παρατείνεται με αποτέλεσμα ο διαμένων να προχωρήσει σε late check out, δεδομένου ότι η παραμονή  δεν θεωρείται υπηρεσία ημιδιαμονής, τότε δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής. Ωστόσο εάν η παράταση της διαμονής συνεπάγεται, ότι θα υπάρξει και νέα ημερήσια χρέωση για το δωμάτιο, τότε χρεώνεται η επιπλέον ημέρα με φόρο διαμονής.

Θυμίζουμε ότι ευρύτερα και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για το φόρο διαμονής, το τέλος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση των δωματίων ή των διαμερισμάτων.

Στα ξενοδοχεία το τέλος διαμονής εφαρμόζεται ως εξής:

1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ

3 αστέρων: 1,5 ευρώ

4 αστέρων: 3 ευρώ

5 αστέρων: 4 ευρώ

Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα εφαρμόζεται ως εξής:

1 και 2 κλειδιών: 0,25 ευρώ

3 κλειδιών: 0,5 ευρώ

4 κλειδιών: 1 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: