Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

«Βόμβα» Κοστέλο στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Αυξημένη και πολυετής επιτήρηση μετά το τέλος του Μνημονίου

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έκανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος βρέθηκε στους Δελφούς για να συμμετέχει στο τρίτο οικονομικό forum. 
O κ. Κοστέλο, επισήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη για το χρέος ενώ πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καλό παρελθόν στο να υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται οπότε αναμένεται να προχωρήσουν στην έγκριση μέτρων τα οποία θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο».
Ο κ. Κοστέλο υποστήριξε ότι δεν αρκούν τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας: «Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Ρέκλινγκ: H Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για μέτρα μελλοντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, παρότι όλοι συμφωνούν πως το χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο, αυτό που προέχει για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι η ανάπτυξη και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Αναλυτικότερα, μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που ολοκληρώνεται σήμερα, ο κ. Ρέγκλιγνκ τόνισε: «Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη από την κρίση του 2009 και για να διορθώσει τις ανισορροπίες που αυτή (η κρίση) πυροδότησε. Αν όλα πάνε καλά, σύντομα δεν θα χρειάζεται πια οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει- απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα διαρκέσει πολύ μετά το τέλος του προγράμματος του ΕSM (σ.σ.: που αναμένεται τον Αύγουστο). Αυτό είναι το πιο σημαντικό μου μήνυμα σήμερα».
Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, ενώ άπαντες συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, «η πρόσθετη ελάφρυνσή του δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να συμβεί, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που η Ελλάδα πρωταρχικά χρειάζεται είναι η ανάπτυξη, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και μια οικονομία φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με επαρκή δημόσια διοίκηση».
Ο ίδιος επισήμανε πως δεδομένου ότι ο EFSF και ο ESM είναι με διαφορά οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας πάνω από το 50% του δημόσιου χρέους της, είναι πολύ σημαντικό για τους δύο θεσμούς η οικονομία να ευημερεί και τα δάνεια της χώρας να αποπληρωθούν. «Οι πιστωτές της Ελλάδας έκαναν σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν για να γίνει αυτό δυνατό και θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο» διαβεβαίωσε.
Υπενθύμισε ότι στους επόμενους μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν η Ελλάδα όντως χρειάζεται ελάφρυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του χρέους της. Στο τραπέζι θα πέσουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επέκτασης της ωρίμανσης, η παραίτηση από την πληρωμή κάποιων τόκων σε μέρος των δανείων του EFSF, καθώς και η αναδιανομή, πίσω στη χώρα, των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα, που σήμερα διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η δήλωση του Eurogroup ήταν πολύ ακριβής ως προς το τι μπορεί να γίνει, παρότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα μέτρα αυτά τελικά θα χρειαστούν στο τέλος του προγράμματος, ούτε πόσο απαραίτητα θα είναι» τόνισε.
Υπενθύμισε ότι ένα από τα συμφωνηθέντα benchmarks είναι η διατήρηση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% στο ΑΕΠ μέχρι το 2022 και για αυτό η επίτευξη ανάπτυξης είναι απαραίτητη.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, επισήμανε, θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα προσδιορίσει τι μέλλει γενέσθαι αν η ανάπτυξη δεν ανέλθει στο ύψος των προσδοκιών ή είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών: άλλωστε, οι χώρες- πιστωτές αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων μέσω του ESM και δεν θέλουν να αναλάβουν περισσότερο (ρίσκο) από ό,τι χρειάζεται, καθώς αυτό θα είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους πίσω στην πατρίδα. Τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί στους επόμενους μήνες, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε σήμερα πώς ακριβώς θα μοιάζει» τόνισε.
Κοιτάζοντας μπροστά, τόνισε, πιθανά μακροπρόθεσμα μέτρα, θα διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο ακόμη απώτερο μέλλον. Παρότι αυτό είναι στην πραγματικότητα περισσότερο μια δήλωση προθέσεων, σημείωσε, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι εταίροι, κι αυτή η διαβεβαίωση είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη χώρα, καθώς δημιουργεί στους πολίτες και στις αγορές την πίστη ότι αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
«Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της μόνο αν συνεχίσει να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις πολιτικής. Θα χρειαστεί πολλή επιμονή (στις προσπάθειες), για να ανακτήσει τη διαρκή εμπιστοσύνη των επενδυτών και να θέσει την οικονομία της σε διατηρήσιμο έδαφος. Η Ελλάδα όμως, δεν είναι μόνη της. Είναι μέρος της Ευρώπης (..) Κι έτσι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα της. Ιδίως ο ESM» κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αυξημένη και πολυετής η επιτήρηση μετά το τέλος του Μνημονίου

Πολυετή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλαν Ρέγκλινγκ - Κοστέλο.
auksimeni-kai-poluetis-i-epitirisi-meta-to-telos-tou-mnimoniou
 
Απολύτως σαφές κατέστησαν τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και όσο και ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μετά το τέλος του 3ουμνημονίου.
«Η Ελλάδα θα βρεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης όπως ισχύει για κάθε κράτος μέλος. Θα έχουμε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM ώστε να προκύπτει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να πληρώνει τα δάνειά της. Αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και αυστηρότερη εποπτεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο 3ο οικονομικό forum των Δελφών ενώ πρόσθεσε ότι είναι πρωϊμο να συζητηθεί το αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι.  
Από την πλευρά του, ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι «πρέπει να σκεπτόμαστε το πλαίσιο της εποπτείας το οποίο θα παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η επόμενη 3ετία-4ετία θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Οι μεταρρυθμίσεις είτε θα επιτύχουν είτε θα αποτύχουν σε αυτή την περίοδο. Είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους υλοποίησης. Εϊναι πολύ πολωμένο το κλίμα στην Ελλάδα. Η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.Υπάρχει ο κίνδυνος υλοποίησης. Όσο περισσότερο οι κίνδυνοι τόσο πιο ασφυκτική η εποπτεία. Θα πρέπει να έχει ένα κατάλληλο καθεστώς εποπτείας και μετά το τέλος του προγράμματος».

Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έκανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος βρέθηκε στους Δελφούς για να συμμετέχει στο 3οοικονομικό forum. O κ. Κοστέλο, επισήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη για το χρέος ενώ πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καλό παρελθόν στο να υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται οπότε αναμένεται να προχωρήσουν στην έγκριση μέτρων τα οποία θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο».
Πάντως, ο κ. Κοστέλο –ο οποίος επιβεβαιώσε ότι υπήρξε συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης κάτι που σημαίνει ότι η δόση των 5,7 δις. ευρώ θα εκταμιευτεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου- υποστήριξε ότι δεν αρκούν τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί» υποστήριξε ο κ. Κοστέλο.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM το 2059

To γεγονός ότι τουλάχιστον το 50% των δανείων της Ελλάδας έχουν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ότι αυτά θα αποπληρωθούν ύστερα από 41 χρόνια δηλαδή το 2059 υπενθύμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 3ουοικονομικού forum των Δελφών. Δεδομένου ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αποπληρωθεί το 75% αυτού του χρέους, προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι η επιτήρηση θα συνεχιστεί για δεκαετίες.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαίου του 2017 τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος για το αν θα υπάρξουν μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και μετά τη λήξη του προγράμματος. «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.  
Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώσε ότι τα μέτρα για το χρέος την ενεργοποίηση των οποίων θα αποφασίσει το Eurogroup, θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάτι που «θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Ελλάδας αλλά και των δανειστών».
Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε παρατάσεις λήξεων των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM (και τα οποία αντιστοιχούν πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού χρέους), σε αναδιανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων κλπ. Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει σε αυτή τη φάση, θα είναι μια δήλωση προθέσεων η οποία όμως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.

Costello: Υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Costello: Υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:00
Απαραίτητη χαρακτηρίζει την εποπτεία μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα Declan Costello, ο οποίος έθεσε ζήτημα "κινδύνου μη εφαρμογής" μεταρρυθμίσεων στη χώρα από τον Αύγουστο και μετά. 
Ειδικότερα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο D. Costello είπε πως "νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής. Η δημόσια διοίκηση έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είναι ακόμη ικανή μόνη της να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να υπάρξει εποπτεία υπό τη σωστή μορφή".
Ο D. Costello σημείωσε πως "όλα τα κράτη μέλη βρίσκονταν σε εποπτεία", ενώ εκτίμησε πως "δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η επιτήρηση θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα".
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η εποπτεία, ο Declan Costello παρατήρησε πως υπάρχει ένα έντονο debate το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για το αν θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή κάποια άλλη μορφή. "Αυτό είναι ένα ζήτημα, αλλά το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να σκεφτούμε μία αναπτυξιακή πολιτική, ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα".
"Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει", είπε. "Τώρα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα εφαρμοστούν". Ο D. Costello σημείωσε πως "χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο εποπτείας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή αυτών των δύσκολων μεταρρυθμίσεων".
Μιλώντας για την επόμενη μέρα του προγράμματος, ο D. Costello τόνισε ότι το δημόσιο χρέος, η ανεργία και τα NPLs είναι σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα. "Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι για να λυθούν τα προβλήματα ισολογισμού, χρειάζεται πολύς χρόνος" είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει βιώσιμη ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος, καθώς όλα τα προαπαιτούμενα έχουν υιοθετηθεί. Ωστόσο, όσον αφορά σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε, "έχουμε ορίζοντα  χρόνου 5 ή 10 ετών. Επομένως, η εφαρμογή είναι σε σχετικά πρώιμο επίπεδο". 
Ο D. Costello ανέφερε πως τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε τις τράπεζες να κάνουν βήματα για τη μείωση των NPLs, ενώ στη βιωσιμότητα του χρέους, τα επόμενα 3-4 χρόνια είναι που έχουν σημασία. Από εκεί θα εξαρτηθεί το αν τα μέτρα θα είναι επιτυχημένα, ή όχι", συμπλήρωσε. "Αυτές οι διαδικασίες θα πάρουν πολύ χρόνο".
Σοφία Κουτάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: