Πίεση από το Ευρωκοινοβούλιο για την υιοθέτηση των μέτρων κατά της φοροαποφυγής ζητά η Κομισιόν
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 15:32
UPD:15:35
REUTERS/YVES HERMAN
του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr
nbellos@naftemporiki.gr
Την άσκηση πολιτικής πίεσης και από την Ευρωβουλή, ώστε να υιοθετηθούν έγκαιρα οι προτάσεις της Κομισιόν για αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, κυρίως από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών του ψηφιακής οικονομίας, ζήτησε χθες από τους ευρωβουλευτές, ο επίτροπος για θέματα φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, οι επιχειρήσεις του ψηφιακού τομέα, μεταξύ των οποίων και οι παγκόσμιοι κολοσσοί (apple, google,Amazon, facebook) φορολογούνται σήμερα κατά μέσο όρο με ποσοστό 9,5% επί των κερδών, όταν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σε άλλους τομείς πληρώνουν 23,5% κατά μέσο.
Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στον κατακερματισμό που υπάρχει σε σχέση με τη φορολογία στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ επωφελούνται επίσης με τον ίδιο τρόπο και οι ενδιάμεσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η uber και η airbnb.
H πρόταση που υπέβαλε την προηγούμενη βδομάδα η Κομισιόν για τη φορολογία των επιχειρήσεων που δεν έχουν σταθερή παρουσία σε μια χώρα έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος με την εισαγωγή παραμέτρων, όπως η σύμβαση και ο χρήστης.
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί από τη Βουλγαρική Προεδρία, αλλά και την Αυστριακή που θα αναλάβει την 1η Ιουλίου να υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι στη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά αρκετών χωρών, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει. Ωστόσο, είναι αυτές που εφαρμόζουν έναν επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό στη φορολογία των επιχειρήσεων.
Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα να αποδείξει η Ευρώπη ότι θέλει να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει με συναίνεση, να δημιουργηθεί μια συλλογική κοινή στρατηγική, γιατί εάν δεν τα καταφέρουμε, είπε, τότε οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι πολυεθνικές και οι τεράστιοι όμιλοι.
Ερωτηθείς εάν σχεδιάζει η Επιτροπή να συμπεριλάβει στις συστάσεις που θα στείλει στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα καλεί σε αλλαγή νομοθεσίας τις χώρες με επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, απέφυγε να απαντήσει.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει η Κομισιόν σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διαφωνίες σε σχέση με την πρόταση για τη φορολογία των ψηφιακών επιχειρήσεων προτείνει μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των προθύμων, απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας πως η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου είναι εξίσου δύσκολη με τη λήψη μιας συλλογικής απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν πρότεινε να ένας προσωρινός φόρος 3% στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση με ενσωματωμένους μηχανισμούς για τη μείωση του ενδεχομένου διπλής φορολόγησης.
Συγκεκριμένα, ο φόρος θα εφαρμόζεται στα έσοδα που δημιουργούνται από δραστηριότητες στις οποίες οι χρήστες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αξίας και οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν από τους ισχύοντες φορολογικούς κανόνες, όπως τα έσοδα που:
- δημιουργούνται από την πώληση διαδικτυακού διαφημιστικού χώρου,
- δημιουργούνται από ψηφιακές δραστηριότητες διαμεσολάβησης, που παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες και μπορούν να διευκολύνουν τη μεταξύ τους πώληση αγαθών και υπηρεσιών,
- δημιουργούνται από την πώληση δεδομένων που παράγονται από πληροφορίες παρεχόμενες από τους χρήστες.
Τα κράτη μέλη θα εισπράττουν τα φορολογικά έσοδα εκεί όπου βρίσκονται οι χρήστες και ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην ΕΕ. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των μικρότερων νεοφυών και επεκτεινόμενων επιχειρήσεων.
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε και στις επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων. Από τις 61 τρίτες χώρες φορολογικούς παράδεισους οι 21 έχουν ήδη δεσμευθεί γραπτώς σε συμμόρφωση, 28 έχουν δεσμευθεί μερικώς, ενώ μόνο τέσσερις αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία, τόνισε ο επίτροπος.
Σύμφωνα με τον επίτροπο όλες οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του Συμβουλίου και αφορούν φορολογικά θέματα (ΦΠΑ, κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας επιχειρήσεων κλπ) θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν από τη ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Ευρωβουλής, δηλαδή το Μάιο του 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου