Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Financial Times: Φόβοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας

Financial Times: Φόβοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας

10:15 μμ, Σαββατο 24 Μάρ 2018
Η εκτίναξη του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αποτελούν πηγές ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί δημόσια για τους κινδύνους και τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίζει το αξιόχρεό της στο τελευταίο διάστημα.
Για την ώρα, η Τουρκία χρηματοδοτεί το μεγάλο της έλλειμμα, που τον Ιανουάριο ανερχόταν στο 6,1% του ΑΕΠ της, με βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων, αλλά η δύσκολη σχέση της με την Τουρκία, η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα αποτελούν σημαντικό ρίσκο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: "Κύμα προειδοποιήσεων προκαλεί φόβους για την ταχέως αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία".
«Όταν μιλάμε για το πόσες αυξήσεις (επιτοκίων) θα κάνει (η Fed), πόσο σύντομα θα σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για μια αναδυόμενη οικονομία να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και έναν υψηλό πληθωρισμό», σχολίασε ο Ινάν Ντεμίρ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Nomura. «Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν επιδεινωθούν οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, ή αν η Τουρκία δυσκολευτεί να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση λόγω των πολιτικών ή γεωπολιτικών κινδύνων».
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένα μπαράζ προειδοποιήσεων για το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και για τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό. Το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η χώρα είναι ευάλωτη στις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες συνθήκες.
O Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας κατά δυο βαθμίδες χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, επικαλούμενος ανησυχίες για το πολιτικό κλίμα της χώρας και τη μεγάλη εξάρτησή της από την ξένη χρηματοδότηση.
Η Goldman Sachs είπε πως η Τουρκία δείχνει τα «κλασικά σημάδια μιας οικονομίας που υπερθερμαίνεται», προειδοποιώντας ότι για τη σταθεροποίηση χρειάζεται χαμηλότερη ανάπτυξη.
Το κυβερνών τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει βασίσει την πολιτική του επιτυχία στην οικονομική ανάπτυξη και την αυξανόμενη ευημερία των Τούρκων. Με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το 2019, ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν έναν ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 5,5% φέτος.
Πέρυσι, η Τουρκία είχε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο αυτός έφθασε στο 11,1% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα της G20 (των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: