Φυσικά και νομικά πρόσωπα στην αποκάλυψη κρυμένων εισοδημάτων μεταξύ των κρατών
Όσα διευκρινίζονται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία
Του Γιώργου Λαμπίρη
Διαφοροποιήσεις επιφέρει στη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φορολογικό τομέα, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που δημοσιεύθηκε, επιβάλλοντας νέους κανόνες υποχρεωτικής αποκάλυψης από ενδιάμεσους και φορολογούμενους αναφορικά με πληροφορίες, που αφορούν σε ρυθμίσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, και με βάση την οδηγία, θα πραγματοποιείται αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών και τρίτων χωρών.
Κριτήριο για το χαρακτηρισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, αποτελούν κάποια συγκεκριμένα διακριτικά, τα οποία υποδηλώνουν το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής, ενώ τα διακριτικά αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται συνδυαστικά μαζί με το λεγόμενο «τεστ του κυρίου οφέλους», μέσω του οποίου γίνεται ενδεικτικό ότι κάποιος φορολογούμενος φοροδιαφεύγει.
Ποιοι υποχρεούνται σε αποκάλυψη πληροφοριών
Βασικό σημείο της νέας οδηγίας αποτελεί η υποχρέωση, την οποία θα έχουν όσοι μεσολαβούν στη διαδικασία, είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα, να γνωστοποιούν τις πληροφορίες που τυχόν διαθέτουν, και αφορούν στη γνωστοποίηση των διασυνοριακών ρυθμίσεων με δυνητικά επιθετικό φορολογικο σχεδιασμό και άρα με σκοπό τη φοροαποφυγή – φοροδιαφυγή. Βασικός στόχος της νέας οδηγίας είναι να συμβάλλει μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος δίκαιης φορολόγησης.
Πότε υφίσταται διασυνοριακή ρύθμιση
Για να υφίσταται διασυνοριακή ρύθμιση είτε μεταξύ τουλάχιστον δύο κρατών μελών είτε μεταξύ ενός κράτους μέλους και μιας τρίτης χώρας, πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις που ακολουθούν.
· Όταν δεν έχουν οι συμμετέχοντες στη ρύθμιση τη φορολογική κατοικία τους στην ίδια χώρα
· όταν ένας ή περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη ρύθμιση έχουν τη φορολογική κατοικία τους ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία δικαιοδοσίες
· ότανένας ή περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη ρύθμιση ασκούν δραστηριότητα σε άλλη δικαιοδοσία μέσω μόνιμης εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται σε εκείνη τη δικαιοδοσία και η ρύθμιση αποτελεί μέρος ή το σύνολο της δραστηριότητας της εν λόγω μόνιμης εγκατάστασης·
· όταν ένας ή περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη ρύθμιση ασκούν δραστηριότητα σε άλλη δικαιοδοσία χωρίς να διαθέτουν φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην εν λόγω δικαιοδοσία
· όταν η σχετική ρύθμιση έχει πιθανό αντίκτυπο στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ή στον προσδιορισμό του πραγματικού ιδιοκτήτη.
Οι ενδιάμεσοι υποχρεούνται, εφόσον συνδέονται με κράτος – μέλος να γνωστοποιουν στην εκάστοτε φορολογική αρχή, τις σχετικές πληροφορίες, σε περίπτωση κατά την οποία καταρτίζουν, διαθέτουν στην αγορά ή διαχειρίζονται την εφαρμογή των δηλωτέων διασυνορικών ρυθμίσεων.
Tης υποχρέωσης να αποκαλύψουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, απαλλάσονται οι ενδιάμεσοι , όταν υφίσταται επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του κράτους μέλους, όταν ο ενδιάμεσος βρίσκεται εκτός ΕΕ καθώς και σε περίπτωση, στην οποία ο φορολογούμενος καταρτίζει και εφαρμόζει τον μηχανισμό εσωτερικά.
Η εφαρμογή της οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ οι νέες απαιτήσεις γνωστοποίησης θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου του 2020 και εφόσον προηγηθεί 20 μέρες πριν, η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στη γνωστοποίηση των ρυθμίσεων, θα πρέπει να γίνεται σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη στιγμή που αυτές υλοποιούνται, ενώ η πρώτη υποβολή θα γίνει έως και τις 31 Αυγούστου του 2020. Η ανταλλαγή των πληροφοριών θα πραγματοποιείται αυτόματα μέσα από κεντρικό ευρετήριο, με την πρώτη ανταλλαγή ανάμεσα στις φορολογικές αρχές των κρατών – μελών να πραγματοποιείται έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου