Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Οι φορολογικοί "σκελετοί" του μνημονίου

Οι φορολογικοί "σκελετοί" του μνημονίου

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι φορολογικοί "σκελετοί" του μνημονίου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μπορεί προχθες να ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της τέταρτης αξιολόγησης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν και οι αλλαγές στη φορολογίαστο πλαίσιο του μνημονίου. Υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις και εκκρεμότητες φορολογικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, από τη συμφωνία κυβέρνησης θεσμών για την επικαιροποίηση του κειμένου του μνημονίου προκύπτει ότι οι επόμενες κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας είναι οι εξής:
- αλλαγές στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία υπό το πρίσμα των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι θεσμοί θεωρούν ότι το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη φορολόγηση του ναυτιλιακού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα προνομιακό και ζητούν αλλαγές επί τα χείρω. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παρέμβαση θεωρείται προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά διατάξεις για την ναυτιλία δεν ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο.
- αναμόρφωση του συστήματος χρέωσης τόκων από το δημόσιο για την εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών. Με το σημερινό σύστημα το δημόσιο χρεώνει τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που ισούνται με το άθροισμα του αναχρηματοδοτικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας (σήμερα 0,25%) και περιθωρίου 8,51 εκατοστιαίων μονάδων (συνολικό επιτόκιο 8,76%)
- επαναξιολόγηση της φορολογίας χαρτοσήμου καθώς και των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την αναμόρφωση της φορολογίας χαρτοσήμου όπως τη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 2% (που σημαίνει μείωσή του στις περισσότερες περιπτώσεις) και την κατάργηση για ορισμένες συναλλαγές (π.χ. στις αμοιβές μέσω τίτλων κτήσης)
- εκπόνηση μελέτης για την πληρωμή όλων των φόρων των φυσικών προσώπων σε 12 δόσεις άτοκα εφόσον η εξόφληση γίνεται με ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα (π.χ. παροχή πάγιας εντολής χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού)
- επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού προκειμένου να αυτοματοποιηθούν και να γίνουν πιο γρήγορες οι κατασχέσεις για οφειλές προς το δημόσιο
- έναρξη διαδικασίας προσλήψεων 728 νέων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τους οποίους οι 28 θα είναι ειδικευμένοι στην πληροφορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: