Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη Πιερ Μοσκοβισί στην «Κ»: Χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σίγουρος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου δηλώνει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην «Κ». Τη στιγμή που το ΔΝΤ είναι πιθανόν να μη συμμετάσχει με πλήρη χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως αυτό που θα δώσει την περισσότερη αξιοπιστία στις αγορές είναι μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει σημαντικά εμπροσθοβαρή μέτρα (όπως επέκταση ωριμάνσεων, εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών ANFA’s και SMP’s).
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία δεν τον ανησυχούν, ο ίδιος στέλνει ένα καθησυχαστικό μήνυμα μετά τις πρώτες επαφές που είχε με τον καινούργιο υπουργό Οικονομικών της χώρας και είναι κάθετος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης.
Ο κ. Μοσκοβισί προβλέπει ότι η χώρα θα περάσει στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος και τονίζει τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Αν δεν είναι αξιόπιστες οι μεταρρυθμίσεις, τότε τα προβλήματα θα προκύψουν από τις αγορές», λέει χαρακτηριστικά.
– Είστε σίγουρος ότι θα έχουμε την τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη μεταμνημονιακή επιτήρηση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου ή θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουλίου;
– Eίμαι σίγουρος και νομίζω όλοι είναι σίγουροι. Η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την Ευρωζώνη. Από τις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο του Eurogroup M. Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών, με τους θεσμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, όλοι βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε 10 μέρες από σήμερα, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα φτάσουμε στον στόχο μας αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους.
– Οι αγορές θέλουν να δουν το ΔΝΤ να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει, όπως φαίνεται τώρα, πώς θα είστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μια αξιόπιστη έξοδο στις αγορές;
– Το ΔΝΤ δεν είναι το βασικό ζήτημα. Πρώτον, είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και τις επόμενες μέρες ελπίζω οι ελληνικές αρχές να αφοσιωθούν με όλη τους την προσοχή και ενέργεια στα 88 προαπαιτούμενα. Από τις συζητήσεις μου με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευ. Τσακαλώτο καταλαβαίνω ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα θα είναι ένα πολύ θετικό σημάδι τη στιγμή που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που είναι βασική προϋπόθεση, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία της συμφωνίας με πιο σημαντικό μια αξιόπιστη συμφωνία στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αν η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, τότε όλοι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν το δικό τους. Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιέχει σημαντικά εμπροσθοβαρή μέτρα που οι αγορές θα κρίνουν ως αξιόπιστα. Αυτό είναι που αναμένουν οι αγορές. Οι τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις με έχουν κάνει πιο αισιόδοξο ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Το τελευταίο Euroworking Group έδειξε ότι όλοι βαδίζουν προς ομοφωνία.
– Πιστεύετε πως ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, τα εμπροσθοβαρή μέτρα θα είναι αρκετά για να πείσουν τις αγορές πως το χρέος είναι βιώσιμο;
– Νομίζω πως αυτά τα εμπροσθοβαρή μέτρα είναι το καθοριστικό στοιχείο, αυτό που περιμένουν οι αγορές. Είναι στα χέρια του ΔΝΤ να αποφασίσει αν πρόκειται να ενεργοποιήσει ή όχι το πρόγραμμά του, ειλικρινά αυτή τη στιγμή φαίνεται αβέβαιο, καθώς το πρόγραμμα θα λήξει σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Αυτό που έχει σημασία είναι το ΔΝΤ να βεβαιωθεί ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνήσουμε είναι αρκετά για να εγκρίνει τη συμφωνία και αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το πακέτο μέτρων για το χρέος πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό, ώστε το ΔΝΤ να συνεχίσει μαζί μας την ανάμειξή του και μετά το τέλος του προγράμματος στο πλαίσιο της επιτήρησης του άρθρου 4. Τη συνέχιση της ανάμειξής του τη θέλουν όλοι εταίροι.
– Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς θα λειτουργεί η ενισχυμένη εποπτεία που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος; Πόσες φορές τον χρόνο θα έρχονται για έλεγχο οι θεσμοί στη χώρα, τι είδους όροι θα τεθούν και πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
– Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Eχω πει πολλές φορές ότι το τέλος του προγράμματος πρέπει να να σηματοδοτεί μια αισθητή διαφορά για την Ελλάδα, τη στιγμή της επιστροφής της κανονικότητας της χώρας. Αυτό που θέλω να δω είναι την Ελλάδα να γίνεται κανονικό μέλος της Ευρωζώνης.
Η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν πρέπει να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους επενδυτές και τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και θα ακολουθήσει την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος. Γι’ αυτό και η ενισχυμένη εποπτεία είναι το πιο πιθανό εργαλείο. Θα προσφέρει μια πιο σφιχτή εποπτεία απ’ ό,τι οι κανονικές μεταμνημονιακές εποπτείες, αλλά ποιοτικά διαφορετική από αυτή που η Ελλάδα έζησε τα τελευταία 8 χρόνια ως χώρα σε μνημόνιο. Οπότε όχι τέταρτο πρόγραμμα αλλά ενισχυμένη εποπτεία και η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς αυτή θα γίνει, θα είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται κάτι τέτοιο.
– Γιατί θα περάσουμε σε ενισχυμένη εποπτεία αντί για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο όπως έκαναν οι υπόλοιπες χώρες;
– Η ελληνική κρίση έχει υπάρξει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη και μακρύτερη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται στην κατάσταση ανάκαμψης που βρισκόταν η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, το πρόβλημα του χρέους είναι εδώ για να μείνει για πολύ, ακόμα και αν το αντιμετωπίσουμε με ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για πολύ καιρό ώστε οι αγορές, οι επενδυτές και οι δανειστές να είναι σίγουροι ότι αυτό θα γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρη η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος όχι μόνο φέτος, ούτε για τα επόμενα χρόνια αλλά μεσοπρόθεσμα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ενισχυμένη εποπτεία.
– Το ξέρω ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ της ενεργοποίησης μιας πιστοληπτικής γραμμής, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία μήπως αλλάζουν το τοπίο; Βρίσκεται πλέον η προληπτική γραμμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τη ζητούν ορισμένα κράτη-μέλη όπως κάνει μέχρι τώρα η ΕΚΤ;
– Κανένας δεν πιέζει για προληπτική γραμμή, όλοι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα ως κανονική χώρα, κανένας δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα, όλοι θέλουν πρώτον ισχυρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεύτερον ένα δυνατό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τρίτον μία σημαντική μεταμνημονιακή επιτήρηση. Αν έχουμε όλα τα παραπάνω, τότε η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με έναν θετικό και αξιόπιστο τρόπο στις αγορές.
– Αν υπάρξει αναταραχή με την Ιταλία, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα νιώσει τις συνέπειες στην οικονομία της. Είστε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές όποια γεωπολιτική κρίση και αν συμβεί, εκτός του ελέγχου της χώρας;
– Θέλω να στείλω ένα καθησυχαστικό μήνυμα για την Ιταλία. Οι πρώτες κιόλας επαφές που είχα –μίλησα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών την Παρασκευή – δείχνουν ότι η Ιταλία είναι αφοσιωμένη στην Ευρωζώνη και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο κοινό μας πλαίσιο. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπω σήμερα ότι οι αγορές είναι καθησυχαστικές για την Ιταλία, καθώς ξεκινάμε έναν θετικό διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση. Η οικονομική μας ιστορία πάντα ήταν δύσκολη και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο μπορεί να έχει επίδραση σε όλους μας. Γι’ αυτό να μην ξεχωρίζουμε την Ελλάδα. Αν υπάρξουν γεωπολιτικές αναταραχές θα είναι για όλους μας. Ας μην κάνουμε εικασίες για το χειρότερο σενάριο.
Δεύτερον, εάν λάβουμε ένα ισχυρό πακέτο χρέους με εμπροσθοβαρή μέτρα, οι αγορές θα είναι σίγουρες για την Ελλάδα, γι’ αυτό δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα που να μοιάζει σε τέταρτο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι απολύτως ικανή να πετάξει με τα δικά της φτερά μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.
Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
– Αν η κυβέρνηση αρχίσει να παίρνει πίσω μέτρα που έχει συμφωνήσει για το επόμενο διάστημα, η επόμενη χρονιά άλλωστε είναι και προεκλογική, ποιες θα ήταν οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία;
– Η κυβέρνηση νομίζω ότι έχει καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η ολοκλήρωση του προγράμματος και κλειδί σε αυτό ήταν η αξιοπιστία. Ολοι θέλουν την Ελλάδα εκτός προγράμματος και να αποκτάει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, και ο κριτής τελικά θα είναι οι αγορές. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες, τα προβλήματα θα προκύψουν από τις αγορές. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολύ ισχυρά κίνητρα για να διατηρηθούν οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές κατά τη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας με αυτή την κυβέρνηση, την επόμενη και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Οπότε δεν πράττουμε για την επόμενη χρονιά ή τις επόμενες εκλογές, αλλά για το μέλλον της Ελλάδας μακροπρόθεσμα μέσα στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: