Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Έρχονται νέα εργαλεία για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Έρχονται νέα εργαλεία για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων

 Έρχονται νέα εργαλεία  για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Μέσα στο Φθινόπωρο θα ενεργοποιηθούν νέα εργαλεία για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε φάση υλοποίησης εισέρχονται μέσα στο Φθινόπωρο οι τρεις άξονες μέτρων του Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών, με την ανάπτυξη νέων εργαλείων υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Την εξέλιξη αυτή σηματοδότησε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Τεχνική Υποστήριξη για την Προώθηση των Εξαγωγών: Προτάσεις και Αποτελέσματα», που διοργανώθηκε πρόσφατα από την GIZ στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, και συγχρηματοδότησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS - Structural Reform Support Service), και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας (BMWi), ενώ υλοποίησε ο Γερμανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας GIZ GmbH (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).
Παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις της GIZ προς τις Ελληνικές Αρχές και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ο διευθυντή του έργου Τεχνικής Βοήθειας, Δρ. Ρίτσαρντ Επστέϊν, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς για τις εξής δράσεις:
- Έγκριση του Τεχνικού Δελτίου και υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Help-desk (εν δυνάμει) Εξαγωγέων» της Enterprise Greece, συνολικού προϋπολογισμού 635.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη «Βάσης Γνώσης» (Knowledge Base) της Enterprise Greece, σε συνδυασμό με σύγχρονα εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΤΠΕ), αλλά και καταρτισμένο προσωπικό, με στόχο την αμεσότερη εξυπηρέτηση (εν δυνάμει) εξαγωγέων.
Τα αμέσως επόμενα βήματα προβλέπουν τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ενημέρωσης. Εκτιμάται ότι εντός του Φθινοπώρου 2018 οι πρώτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες του Help-desk θα είναι διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη από την οπτική αναμόρφωση της διαδικτυακής διεπαφής (web interface) του Help-desk στην ιστοσελίδα της Enterprise Greece καταγράφονται τριακονταπλάσια αιτήματα υποστήριξης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
- Προέγκριση (από την αρμόδια γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής) του τεχνικού δελτίου του έργου «Ανάπτυξη (εθνικού) Πληροφοριακού Συστήματος Προώθησης Εξαγωγών», συνολικού προϋπολογισμού 689.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το έργο αποτελεί τη μετουσίωση πολιτικής απόφασης για θεσμοθετημένη σύμπραξη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών στην παροχή ποιοτικής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης προς εν δυνάμει και υφιστάμενους εξαγωγείς, μέσω μίας εθνικής πύλης για τις εξαγωγές.
Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, το πληροφοριακό σύστημα θα αναδεικνύει υφιστάμενες πρωτογενώς παραγόμενες πληροφορίες (όπως από το δίκτυο των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του υπουργείου Εξωτερικών) ενώ θα δίνει δυνατότητα προσωποιημένης πρόσβασης και σε νέες εγχώριες και διεθνείς πηγές δεδομένων.
Εντός του προσεχούς διμήνου αναμένεται η απόφαση έγκρισης του τεχνικού δελτίου από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή (ΕΠΑΝΕΚ) και ως εκ τούτου η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του πληροφοριακού Συστήματος.
- Εφαρμογή «Μεθοδολογίας αναγνώρισης εξαγωγικών προοπτικών», που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Τεχνικής Υποστήριξης σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Στόχος είναι η ιεράρχηση αγορών-στόχων και δυναμικών κλάδων, προκειμένου να υποστηριχθεί η μεσοπρόθεσμη χάραξη στρατηγικής προώθησης εξαγωγών.
Εκτιμάται ότι στα μέσα του φθινοπώρου οι Ελληνικές αρχές θα διαθέτουν έναν (πιλοτικό) Χάρτη Εξαγωγικών Προοπτικών σε παγκόσμια κλίμακα.
Παράλληλα με τα νέα εργαλεία προώθησης εξαγωγών, η Διυπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας, υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη εξετάζει ήδη προτάσεις τεχνικής υποστήριξης σχετικά με τη βελτίωση του (διυπουργικού) συντονισμού για τον σχεδιασμό, την εποπτεία και την υλοποίηση δράσεων προώθησης εξαγωγών και για τη διαμόρφωση κριτηρίων και προδιαγραφών δημόσια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης και συμβουλευτικής επιχειρήσεων σε θέματα διεθνούς εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: