Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Θα αφορά και μισθωτούς – συνταξιούχους που πληρούν κριτήρια – Απαραίτητη η πληρωμή των οφειλών του 2018 – Οι «κόκκινες γραμμές» των δανειστών.

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ένα από τα (λίγα) σημεία στα οποία συμφωνούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση –όπως φάνηκε και από τις ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ- είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που να καλύπτει μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί επίσημα στους εκπροσώπους των θεσμών μέσα στον Νοέμβριο στο πλαίσιο των τελικών διαβουλεύσεων για τη σύνταξη της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό αίτημα αφορά στο να ενταχθούν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ένα από αυτά, θα είναι και το να έχουν εξοφληθεί (ή τακτοποιηθεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων) όλες οι οφειλές του 2018.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού άφησε ανοικτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (με τη συνέντευξη του το Σάββατο στην Ναυτεμπορική) αλλά και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ. Η κυρία Παπανάτσιου υποστήριξε ότι το θέμα της ρύθμισης εξετάζεται και θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι συζητήσεις με τους θεσμούς επί του θέματος θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου (αν τελικώς συμφωνηθούν). Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα αφορούν χρέη έως και το τέλος του 2017.
Οι απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι πολύ συγκεκριμένες και ουσιαστικά ορίζουν το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα:
  1. Οι θεσμοί εναντιώνονται σε γενικευμένες ρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να υπαχθεί οποιοσδήποτε οφειλέτης χρωστάει στο δημόσιο χωρίς άλλα κριτήρια. Έτσι, αίτημα για τροποποίηση της πάγιας ρύθμισης για χρέη προς την εφορία ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ η οποία σήμερα δίνει το περιθώριο για τακτοποίηση σε 12 δόσεις τόσο για τις βεβαιωμένες όσο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε 24 δόσεις μόνο για ειδικές κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι φόροι κληρονομιάς) πολύ δύσκολα θα μπορούσε να περάσει. Δηλαδή, δεν είναι πιθανό ένα σενάριο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 24 ή σε 36 δόσεις.
  2. Πολύ μεγάλο βάρος δίδεται από τους θεσμούς στο κριτήριο της βιωσιμότητας του οφειλέτη. Γι’ αυτό και ζητείται, όποιος υπάγεται στη ρύθμιση να πληροί συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Το κριτήριο της βιωσιμότητας, αποτελεί και το βασικό εμπόδιο στο να δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης χρεών στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι έχουν αναστείλει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα προχωρώντας στο «κλείσιμο» των βιβλίων τους. Παρά το γεγονός ότι το θέμα να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία και σε αυτούς τους οφειλέτες έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από την ελληνική πλευρά, υπάρχει μεγάλη «αντίσταση». Κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλέτες με «κλειστά βιβλία» θα πρέπει είτε να προχωρήσουν σε επανέναρξη εργασιών είτε να επιδιώξουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μόνο με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Η διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων, έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι θεσμοί θέτουν θέμα κριτηρίων. Δηλαδή, οι οφειλέτες μισθωτοί ή συνταξιούχοι, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το χρέος τους προς το δημόσιο να έχει συγκεκριμένη αναλογία σε σχέση με το εισόδημά τους ή την αξία της περιουσίας. Ουσιαστικά, ζητούνται κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας συμπεριέλαβε στην ομιλία του εξαγγελία για ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις οφειλών έως 3000-5000 ευρώ προκειμένου οι μικροοφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πληρώνοντας κατ’ ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα. Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση του δεν θα αφορά μόνο τους μικροοφειλέτες. Ωστόσο, και η πρόταση της ΝΔ, αναμένεται να τεθεί στο «μικροσκόπιο» των θεσμών οι οποίοι θα ζητήσουν κριτήρια ένταξης.
Oαριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα λόγω της βεβαίωσης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση, προήλθε από το γεγονός ότι πληρώθηκε μόλις το 70% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε. Κρίσιμος μήνας θεωρείται και ο Σεπτέμβριος καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ αθροιστικά δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξουν κοντά στα 10 εκατομμύρια καταβολές χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές των νομικών προσώπων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: