Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Επιτάχυνση διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ - Πιστοποιητικό και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ. Οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Οικ.

Επιτάχυνση διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ - Πιστοποιητικό και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ. Οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Οικ.




Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές σε θέματα αρμοδιότητας του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Αιτιολογική έκθεση

Με τις διατάξεις του άρθρου 32 τροποποιείται το υφιστάμενο άρθρο 29 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας περί αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής (ν. 4174/2013), προκειμένου οι προτεινόμενες διατάξεις να ενταχθούν στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής. Ειδικότερα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

(α) Με τις προτεινόμενες διατάξεις θεσμοθετείται η πρόσβαση, αφενός της ημεδαπής Φορολογικής Διοίκησης, δηλαδή των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και αφετέρου, μέσω της εφαρμογής του πλαισίου της διοικητικής συνεργασίας, των φορολογικών αρχών των άλλων κρατών μελών της EE, στους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στα άρθρα 13, 14 παρ. 4, 20, 21 και 30 του ν. 4557/2018 με τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία τα άρθρα 13, 30, 31, και 40 της οδηγίας (EE) 2015/849. Επισημαίνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν ήδη από 1.1.2016 τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, δυνάμει του πλαισίου της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών επί των χρηματοοικονομικών λογαριασμών και η πρώτη, εντός αυτού του πλαισίου, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών διενεργήθηκε ήδη μεταξύ των κρατών μελών τον Σεπτέμβριο του 2017. Με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού της Φορολογικής Διοίκησης, όσον αφορά τη δυνατότητά του να παρακολουθεί, να ελέγχει και να επιβεβαιώνει ότι τα χρηματοπιστωτικό ιδρύματα εφαρμόζουν ορθά την οδηγία της διοικητικής συνεργασίας και τέλος ότι προσδιορίζουν ορθώς και αναφέρουν τα ελέγχοντα πρόσωπα ενδιάμεσων οντοτήτων.

(β) Με την προτεινόμενη εξουσιοδότηση της παρ. 3 του άρθρου 29 του ΚΦΔ προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον καθορισμό των ειδικότερων θεμάτων της πρόσβασης της Φορολογικής Διοίκησης και εν γένει των φορολογικών αρχών στους μηχανισμούς τις διαδικασίες τα έγγραφα και τις πληροφορίες της προηγούμενης παραγράφου.

(γ) Τέλος, με την προτεινόμενη εξουσιοδότηση της παρ.4 του άρθρου 29 του ΚΦΔ προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό τυχόν ειδικότερων θεμάτων που αφορούν τους φορολογικούς ελέγχους στο πλαίσιο εφαρμογής του πλαισίου της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 32
(άρθρο 1 της Οδηγίας (EE) 2016/2258)


Οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4174/2013 (Α' 170) αναριθμούνται σε παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου και προστίθενται παράγραφοι 2, 3 και 4, που έχουν ως εξής:
«2. Για τους σκοπούς της εφαρμογής και επιβολής του ν.4170/2013, όπως ισχύει, και διασφάλισης της λειτουργίας της διοικητικής συνεργασίας που θεσπίζει, θεσπίζεται η πρόσβαση της Φορολογικής Διοίκησης και εν γένει των φορολογικών αρχών, δυνάμει των διατάξεων του ίδιου νόμου, στους μηχανισμούς τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που προβλέπονται στα άρθρα 13, 14 παρ. 4, 20, 21 και 30 του ν. 4557/2018 (Α' 139).
3. Με κοινή απόφαση του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορεί να ορίζονται τα ειδικότερα θέματα της πρόσβασης της Φορολογικής Διοίκησης και εν γένει των φορολογικών αρχών, στους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες της παρ. 2.
4. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορεί να ορίζονται ειδικότερα θέματα των φορολογικών ελέγχων βάσει του πλαισίου της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

Άρθρο 33
Έναρξη ισχύος (άρθρο 2 της Οδηγίας (EE) 2016/2258)


Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 32 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2018.



Αιτιολογική έκθεση


Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 35 προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο του 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατ' αντιστοιχία με τη φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων.

Προτεινόμενη διάταξη


Άρθρο 35
Τροποποίηση του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος


Στην παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 (Α' 167) προστίθεται περίπτωση ια) ως εξής:
«ια) Η πτητική αποζημίωση που καταβάλλεται στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).».



Αιτιολογική έκθεση


Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 36 σκοπείται, σε επέκταση της ρύθμισης του άρθρου 74 του ν. 4484/2017, η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου, με απώτερο στόχο, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Η επιστροφή διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου δείγματος, κατά τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013, των επιστροφών αυτών, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 36
Επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ


Σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις επιστροφές του παρόντος άρθρου δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013 (Α' 170).



Αιτιολογική έκθεση


Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 37 παρέχεται η δυνατότητα σε φορολογούμενο, ο οποίος έχει οφειλές από φόρους επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας, να λαμβάνει το οικείο πιστοποιητικό με παρακράτηση όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων (Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η ρύθμιση αυτού. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών (3) ημερών. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών αλλά διασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 37
Τροποποίηση του άρθρου 54Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας


Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Είναι δυνατή, μετά από αίτηση του υπόχρεου, η χορήγηση πιστοποιητικού για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.».



Αιτιολογική έκθεση


Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 38 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των προσώπων που αποβιώνουν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής την 23ηκαι 24η Ιουλίου 2018, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η περιουσία αυτή.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 38
Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν.4223/2013


Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α'287), η οποία προστέθηκε με το άρθρο τρίτο της Π Ν Π της 10.08.2018 (Α' 149), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Για το έτος 2018 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών του προηγούμενου εδαφίου.».

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: