Τέσσερις πυλώνες για φορολογική συνείδηση σε νέες επιχειρήσεις
Τα σημεία που μπορεί να αλλάξουν το φορολογικό καθεστώς
Του Γιώργου Λαμπίρη
Σε συγκεκριμένα σημεία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι νέες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες, αναφορικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιήσει η φορολογική διοίκηση προς το μέρος τους, ούτως ώστε να καταφέρει να κερδίσει τη φορολογική τους συμμόρφωση.
Όπως προκύπτει από έκθεση της ΕΥ, με τίτλο, Smart Taxation for Young Entrepreneurs στις χώρες του G20, τόσο η έξυπνη φορολογία, όσο και το ανταγωνιστικό κανονιστικό πλαίσιο, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων.
Ελάχιστο όριο υπαγωγής σε έμμεσους φόρους ανάλογα με τα κέρδη
Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι νέοι επιχειρηματίες, είναι να εφαρμοστεί ένα ελάχιστο όριο υπαγωγής στους έμμεσους φόρους, όπως είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ, με βάση τον κύκλο εργασιών των νέων επιχειρήσεων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση σε επίπεδο φόρου εισοδήματος κατά την έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης, καθότι δεν διαθέτει ακόμη κέρδη, υφίστανται παρόλ’ αυτά έμμεσες επιβαρύνσεις, που προκύπτουν από τον προσδιορισμό και την απόδοση έμεμσων φόρων, οι οποίοι μπορούν να έχουν αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία μιας επιχείρησης.
Ψηφιοποίηση της φορολογικής συμμόρφωσης
Επιπλέον, οι νέοι επιχειρηματίες τονίζουν τη σημασία που έχει η ψηφιοποίηση της διαδικασίας φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της φορολογικής εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν την καθιέρωση της ταμειακής βάσης, αντί της δεδουλευμένης βάσης, με στόχο την αναγνώριση των εσόδων και των εξόδων μιας επιχείρησης, καθώς και την κατάργηση των χωριστών βιβλίων.
Κίνητρα για αύξηση κεφαλαιακών ροών
Μεταξύ άλλων, στέκονται στη σημασία που έχει η υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων, με σκοπό την αύξηση των κεφαλαιακών ροών στις νέες επιχειρήσεις. Έτσι, ένα ενδεχόμενο φορολογικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι η απαλλαγή από τη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών, που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα κατά την πώληση μετοχών τους, εφόσον το κέρδος αποκτήθηκε, προέρχεται έσοδα με συγκεκριμένο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους.
Φορολογική εκπαίδευση για τους νέους επιχειρηματίες
Τέλος, προτείνουν την παροχή φορολογικής εκπαίδευσης για νέους επιχειρηματίες, με έκπτωση εύλογων δαπανών για επαγγελματική κατάρτιση τόσο του προσωπικού, όσο και των εξωτερικών εσυνεργατών των νέων επιχειρήσεων, είτε η εκπαίδευση παρέχεται από πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα, είτε όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου