4 εκατ. ΑΦΜ σε διαρκή δυσκολία πληρωμής φόρων
Σε μόνιμη αδυναμία βρίσκονται περισσότερο από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι αλλά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες, όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ, εξαντλεί τις αντοχές των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν από τη «μαύρη» λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου. Από 1 εκατομμύριο που ανέρχονταν οι οφειλέτες με χρέη στην εφορία πριν από την κρίση, πλέον ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί και διατηρείται σταθερά στο επίπεδο των 4 εκατομμυρίων, ενώ το ποσό που οφείλουν έχει εκτοξευθεί στα 103,09 δισ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, και συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ., ενώ προστέθηκαν στο ίδιο διάστημα 510.428 νέοι οφειλέτες, φθάνοντας συνολικά τα 4,3 εκατομμύρια. Οπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, από το 1,4 δισ. των νέων οφειλών, περίπου τα 900 εκατ. ευρώ προέρχονται από μη φορολογικές υποχρεώσεις (πρόστιμα, δάνεια κ.λπ.) 4 φορολογουμένων, ενώ τα υπόλοιπα 513 εκατ. ευρώ είναι οι νέοι απλήρωτοι φόροι.
Είναι από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών και δείχνει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και όσο και αν η κυβέρνηση ή το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για «εποχικότητα» εξαιτίας των πολλαπλών υποχρεώσεων, πρόκειται για κατάσταση που έχει παγιωθεί, με το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο. Οπως προαναφέρθηκε, τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν τα 103,09 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ., δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας. Η συνολική εικόνα των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι εντυπωσιακή.
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται σε 103,09 δισ. ευρώ. Από το ποσόν αυτό, τα 7,8 δισ. αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Από τα 7,8 δισ., οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται σε 6,16 δισ., οι οποίοι «φούσκωσαν» κατά περίπου 513 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο.
2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,3 εκατ. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,8 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
3. Σε 1.148.583 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,9 δισ. παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό εάν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις θα φθάσουν τα 6 δισ. έως το τέλος του έτους.
4. Από το σύνολο των οφειλών, 16,8 δισ. έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,29 δισ.
Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η υπερφορολόγηση οδήγησε εκατομμύρια φορολογουμένους, και συγκεκριμένα έναν στους δύο, στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την εφορία. Το διάστημα αυτό εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα η εφορία προχώρησε, όπως υποχρεούνταν από τον νόμο, σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις το 2015, το 2016 διπλασιάστηκαν και συγκεκριμένα έφθασαν το 1,3 εκατομμύριο, για να εκτιναχθούν το 2017 σε 1,7 εκατομμύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου