Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από Γενάρη
Ποιες διατάξεις θα καταργηθούν, προκειμένου να ισχύσει η μη περικοπή των συντάξεων. Πώς ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε αυξήσεις για 620.000 συνταξιούχους. Πόσο διάστημα θα μείνουν παγωμένες οι αποδοχές για «παλιούς» και «νέους».
Πιέζει ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης νόμου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα ακυρώνεται η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Οι συντάξεις Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν στους δικαιούχους, βάσει του σχεδιασμού, πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών και θα καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 4472 που ψηφίστηκε το 2017 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά, σε ποσοστό έως 18%, για περίπου 1,42 εκατ. συντάξεις.
Για κάποιους, εφόσον γλιτώσουν και την περικοπή της εναπομείνασας προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις, το όφελος ενδέχεται να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, οι συντάξεις αυτές θα παραμείνουν παγωμένες σχεδόν επ’ αόριστον.
Η μη περικοπή δεν αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές όπως και τα συγκαταβαλλόμενα με τη σύνταξη οικογενειακά επιδόματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, περίπου 620.000 συνταξιούχοι, για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη με το νέο σύστημα από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα, θα δουν κανονικά τις συντάξεις τους να αυξάνονται εντός Δεκεμβρίου (σύνταξη Ιανουαρίου).
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, η μέση αύξηση θα φτάσει αθροιστικά, μέσα σε 5 χρόνια, στα 90 με 96 ευρώ, καθώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις, από το 2019 έως το 2023. Αφορά συνταξιούχους ΙΚΑ που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και ικανοποιητικές συντάξιμες αποδοχές, καθώς και συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα πρώην «ευγενή» Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών, αλλά και συνταξιούχους του δημοσίου με πολλά χρόνια ασφάλισης.
«Παγωμένες»
Παράλληλα βέβαια, όλες οι υπόλοιπες συντάξεις θα παραμείνουν «παγωμένες» στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν προβλέπεται κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη διατήρηση όλων των υπόλοιπων συντάξεων έως το 2022 στα σημερινά επίπεδα, ανεξάρτητα από την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όπως άλλωστε, παγωμένες θα παραμείνουν -εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση τα επόμενα χρόνια- και όλες οι συντάξεις που σήμερα «διασώζονται», καθώς ο νόμος του 2016 που θα παραμείνει ενεργός προβλέπει την σε βάθος χρόνου εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς.
Στην πράξη, αυξήσεις, από το 2022 και μετά, προβλέπεται να λάβουν μόνο οι νέοι συνταξιούχοι, που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές, αλλά και αυτοί που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα διαμορφώνονται με βάση συντελεστή που καθορίζεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Οι κατηγορίες που διασώζουν το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις είναι:
-Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ με 25ετία και άνω, κατηγορίας ΔΕ με 28ετία και άνω και ΥΕ με 30ετία και άνω.
-Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και πάνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
-Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ με 30 έτη ασφάλισης και πάνω και αποδοχές από 22η κλάση και πάνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω).
-Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ με 15ετία και άνω. Θα ήταν οι πλέον χαμένοι.
-Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ με 15ετία και άνω. Θα ήταν οι πλέον χαμένοι.
-Δικηγόροι με 25ετία και άνω. Γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί με 25ετία και άνω. Αρχιτέκτονες, μηχανικοί κλπ. με 25ετία και άνω.
-Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).
Περίπου 200.000 συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα γλιτώσουν τις περικοπές των επικουρικών τους, ο επανυπολογισμός των οποίων έχει ολοκληρωθεί το 2016. Η απόσυρση της επίμαχης διάταξης αναμένεται να διασώσει πρώην μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους του πρ. ΕΤΕΑΜ -όσοι πέφτουν κάτω από τα 1.300 ευρώ συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα διατηρούν σήμερα σημαντική προσωπική διαφορά-, εμποροϋπάλληλους του ΤΕΑΥΕΚ, ναυτιλιακούς και τουριστικούς πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην τραπεζοϋπάλληλους της Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤ) και συνταξιούχους δικηγόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου