Κουτεντάκης: Πρωταθλήτρια στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών η Ελλάδα
Συγκεκριμένα, η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2018 καταδεικνύει ένα μια πραγματικότητα στην οποία η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση της φορολογίας και την επιβολή ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, ωστόσο τελευταία και καταϊδρωμένη στην ευρωζώνη στις επενδύσεις
Μετά την ομολογία Χουλιαράκη για την υπερφορολόγηση, σειρά είχε και ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος με στοιχεία απέδειξε πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2018 καταδεικνύει ένα μια πραγματικότητα στην οποία η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση της φορολογίας και την επιβολή ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, ωστόσο τελευταία και καταϊδρωμένη στην ευρωζώνη στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο επικεφαλής του γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αν και στο συνολικό βάρος φόρων και εισφορών (με στοιχεία 2015 & 2016) η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση ανάμεσα στις 16 χώρες της ευρωζώνης, μετατρέπεται σε «πρωταθλήτρια» όταν εξετάσει κανείς την αύξηση που επήλθε την περίοδο 2007-2016, ενώ αρνητική πρωτιά και με διαφορά καταγράφει και στο ύψος ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης με 15,8% έναντι μέσου όρου 11,9%. «Είμαστε την πρώτη θέση με διαφορά» είπε μάλιστα χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «το καταγράφουμε γιατί είναι σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους».
Ακόμα μια αρνητική διάκριση παίρνει η χώρα μας στο πλαίσιο των επενδύσεων, γεγονός για το οποίο χτύπησε καμπανάκι, άλλο μέλος του Γραφείου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να πω, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός επενδύσεων δεν θα αυξήσουν αυτόματα οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φέρνουν αύξηση θέσεων εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, Παναγιώτης Κωνσταντίνου.
Την ίδια ώρα, ως σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο περιέγραψε την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Μιλώντας στην επιτροπή απολογισμού, ο κ. Κουτεντάκης παρουσίασε τις τέσσερις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Μια από αυτές είναι και η επιστροφή των αναδρομικών: «Αφενός μπορεί να το διαβάσει κανείς σαν συμμόρφωση με τη συνταγματική τάξη από την άλλη ωστόσο δημιουργεί ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες προσφυγές στηριζόμενες σε αυτό το σκεπτικό για αναδρομική καταβολή. Είναι σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που οφείλουμε να το καταγράψουμε και να το επισημάνουμε ως πιθανό κίνδυνο για το επόμενο διάστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόβλημα συνιστά το ζήτημα των αποδόσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, αφού οι υψηλές τους αποδόσεις συμπαρασύρουν όλα τα επιτόκια της ελληνικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδο.
Επίσης ειδική αναφορά έκανε στις διεθνείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κυρίως στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και στην αβεβαιότητα που προκαλεί η υπόθεση Folli Follie.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου