Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Παρέμβαση Τσακαλώτου: Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Παρέμβαση Τσακαλώτου: Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε επίσης ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα κατατεθεί τροπολογία για το επίδομα στέγασης.

parembasi-tsakalwto-den-katargeitai-o-nomos-katseli

Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη και η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων του θα ισχύσουν και κατά τη διάρκεια του 2019. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Το Κόκκινο Θεσσαλονίκης», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, τα θετικά μέτρα που θα θεσπιστούν έως το 2022 θα φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε χαρακτηριστικά για όσους χαρακτηρίζουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ως παροχολογία, ότι «εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε επίσης ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα κατατεθεί τροπολογία για το επίδομα στέγασης που θα ανέρχεται στο ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωφελείται και η μεσαία τάξη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - «Χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος»

Στα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων που ωφελούνται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30%, πάνω από το ένα εκατομμύριο άτομα ανήκουν στη μεσαία τάξη. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η μεσαία τάξη είναι εκτός), προσθέτοντας πως και στην υψηλότερη αξίας ακίνητη περιουσία, όπου οι μειώσεις είναι έως 20%, θα υπάρξουν άτομα τα οποία, με οποιονδήποτε ορισμό της μεσαίας τάξης, θα έχουν ωφέλεια.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι προφανώς θα μπορούσε το όφελος να ήταν μεγαλύτερο και εάν υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος η μείωση θα ήταν εφάπαξ 50% μεσοσταθμικά. Τώρα, είπε, «πρέπει να δούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ συνοδευτικά, τι θα κάνουμε το 2019 και τι θα κάνουμε το 2020».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας» από την κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «παροχολογία είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα. Να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος. Αυτό έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Εμείς με πολύ σοβαρό τρόπο αρχίσαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική αναπροσαρμογή, πέτυχε, γίναμε αξιόπιστοι, και κάνουμε αυτό που λέμε "χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος", κάνουμε και πράγματα για την ανάπτυξη σταδιακά». Πρόσθεσε δε, ότι «από το 2018 αρχίσαμε τα αντίμετρα, δεν αρχίσαμε σήμερα με αυτό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το 2018 ξοδέψαμε πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τα παιδιά, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να έχει μία πολιτική για τα παιδιά. Αυτό θα συνεχιστεί και το 2019 και θα έχουμε επιπλέον και επιδόματα στέγασης, γιατί η Ελλάδα από όλες τις οικονομίες της ΕΕ, ξοδεύει σχεδόν τίποτε για στέγαση. 'Αρα έτσι χτίζεις ένα κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν το βλέπω παροχολογία. Εάν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχολογία, τότε σηκώνω τα χέρια».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι εντός των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 («πολύ αυστηροί στόχοι», είπε, «χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να υπάρχει λιγότερη λιτότητα, αλλά οι στόχοι είναι οι στόχοι») η κυβέρνηση δημιουργεί χώρο για τη λήψη μόνιμων μέτρων, όπως π.χ. η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και το επίδομα στέγασης και το κοινωνικό μέρισμα. «Όλα αυτά, μαζί με κάποια άλλα μικρά που όμως είναι σημαντικά, όπως η βοήθεια στο σπίτι και η ειδική αγωγή με τους νέους καθηγητές, όλο αυτό κάνει ένα πακέτο που έχει και πράγματα για να τονώσουν την οικονομία από τη μεριά των εισφορών και από τη μεριά των δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα κονδύλια στο ΠΔΕ μπορεί να είναι μικρότερα από αυτά που είχαν εγγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά είναι ακριβώς ίδια με πέρυσι. «Άρα, δεν υπάρχει πραγματική μείωση των επενδύσεων», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα λύνονται στην πορεία και εάν χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις θα υπάρξει ανακατανομή πόρων από «κομμάτια της κυβέρνησης που έχουν υποκαταναλώσει, υποξοδέψει». Και θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις από πέρυσι και από την προηγούμενες χρονιές.
Σχετικά με τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης για «καθηλωμένη οικονομία», ο υπουργός ανέφερε πως από τα στοιχεία που κάθε φορά παρουσιάζει, είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια της Βουλής, φαίνεται ότι υπάρχει μία σημαντική βελτίωση τον τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που είναι ζορισμένος, δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι καλά και έχουμε κάνει θαύματα. Έχουμε, μέσα στους περιορισμούς και μέσα στο συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, μία επιστροφή της ανάπτυξης και πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύνονται όλα τα προβλήματα. Η λιτότητα παραμένει, αλλά μειώνεται στον χρόνο. Αυτό έχουμε υποσχεθεί και αυτό μπορέσαμε να κάνουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: