Η Ελλάδα μοιάζει να πληρώνει ακριβότερα απ΄ όλους την ιταλική κρίση, όπως τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα. Τα αποτελέσματα της «κόντρας» μεταξύ Κομισιόν-Eurogroup και Ιταλίας είναι η βασική αιτία που έχει ανατραπεί ο προγραμματισμός που είχαν κάνει από κοινού ελληνική Κυβέρνηση και θεσμοί για την επόμενη έκδοση ομολόγων.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα φαντάζει στα μάτια των επενδυτών ως ο «πιο αδύναμος Ευρωπαϊκός κρίκος» έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να είναι σε χειρότερη θέση και από αυτές των ιταλικών. Και η αντίστροφη κίνηση όμως των ομολόγων, δηλαδή η αποκλιμάκωση των αποδόσεων όταν υπάρχουν θετικά νέα από τη Ρώμη, δείχνει πόσο πολύ επηρεάζονται οι ελληνικοί τίτλοι από την ιταλική κρίση.
Η έντονη μεταβλητότητα των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύει ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το μνημονιακό πλαίσιο δεν αποτελεί αυτόματα απόδειξη επιστροφή της και στην κανονικότητα. Παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις αναταράξεις στο διεθνές σκηνικό, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ νωρίς για να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Αυτό που αναζητούν ακόμα οι αγορές είναι να υπάρξει σαφές σχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη. Αυτό θέλουν οι επενδυτές για να πειστούν και να ανοίξουν και πάλι το δρόμο στην ελληνική οικονομία προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Επιβραδυντικός παράγοντας παραμένει και το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι δεν έχουν προχωρήσει στις αναμενόμενες κινήσεις αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, καθυστέρηση η οποία οφείλεται και στην αναβολή του προγράμματος έκδοσης ομολογιακών τίτλων από το Δημόσιο.
Είναι προφανές ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ήταν εντελώς διαφορετικές εάν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ώστε να ήταν και αυτά επιλέξιμα στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Σχέδιο επιστροφής στις αγορές
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαναχαράσει το σχέδιο έκδοσης ομολογιακών τίτλων, καθώς στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της θα πρέπει να το ανακοινώσει έως το τέλος Δεκεμβρίου. Πρώτη κίνηση θα είναι η έκδοση του δεκαετούς τίτλου ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί τον Οκτώβριο, αλλά η αναταραχή που προκάλεσαν οι πιέσεις στην Τουρκική λίρα και η κρίση στην Ιταλία δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η έκδοση.
Πλέον η νέα απόπειρα εξόδου προγραμματίζεται για το 2019 με ένα δεκαετές ομόλογο, το οποίο αν και ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα, λείπει από τη σειρά των Ελληνικών ομολόγων. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός δεν σταματά εκεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και για μια ενδεχόμενη έκδοση 20ετούς ομολόγου.
Αντίστοιχα, σχεδιάζονται και άλλες κινήσεις για το επόμενο διάστημα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα, αλλά και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές εκδόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου