Εκτινάχθηκαν στα 34,3 δισ. τα χρέη προς τα Ταμεία
Σε ανησυχητικά υψηλό ποσό παραμένουν τα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα Ταμεία. Γιατί «κερδίζει έδαφος» η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Πάγος στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις διαγραφής «αμφισβητούμενων» οφειλών.
Στο δυσθεώρητο ποσό των 34,3 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φαίνεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, τα χρέη στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούνιο 2018). Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι μόλις τα 74,214 εκατ. ευρώ και αφορούν 15.816 οφειλέτες. Τα υπόλοιπα είναι είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ (συνολικά εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 192 εκατ. ευρώ), είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες (363,2 εκατ. ευρώ).
Όπως αποκαλύπτουν άλλωστε τα στοιχεία, τόσο η διαδικασία των ρυθμίσεων εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και οι λοιπές ρυθμίσεις οφειλών είτε δεν... προχωρούν καθόλου, είτε διατηρούν έναν πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με αυτούς που εντάχθηκαν αρχικά. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση, από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.
Όσο για τις ρυθμίσεις, ενεργή παραμένει σχεδόν μία στις τρεις, ήτοι, μόλις 128.370 σε σύνολο 417.942 αιτήσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των Ατομικών Ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση. Μάλιστα, με τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρατηρήθηκε σταδιακή ένταξη περισσότερων οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς στην πράξη, οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο ποσό μηνιαίας δόσης.
Μόνο το τρίμηνο Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί 3,8 δισ. ευρώ.
Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. ευρώ και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. ευρώ οφειλές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο 69% των περιπτώσεων απώλειας της ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους από 50 έως και 300 ευρώ. Βέβαια, από τους 48.049 οφειλέτες του ΚΕΑΟ που απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 10.120 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για διαγραφή χρεών
Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στον ΕΦΚΑ, για τις αιτήσεις διαγραφής παλαιών οφειλών. Οι τρεις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δημοσιοποιήθηκαν χθες, σε ΦΕΚ, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις αιτήσεις από χιλιάδες ενδιαφερόμενους.
Οι πρώτες ομάδες που έχουν δικαίωμα σε διαγραφή των παλαιών οφειλών αλλά και πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που πιθανώς ήδη να «τρέχουν» από το ΚΕΟΑ, είναι δημοσιογράφοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ καθώς και «νέοι» ασφαλισμένοι που υποχρεωτικά υπάγονταν στην ασφάλιση δύο ή και περισσότερων φορέων.
Η διαδικασία-πιλότος που μπαίνει σε εφαρμογή θα διαγράφει οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» όχι μόνο για την κύρια ασφάλιση αλλά και για την επικουρική και για την πρόνοια (εφάπαξ).
Προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση, σε αυτή την περίπτωση, είναι η πλήρης ασφάλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον πρώην ασφαλιστικό φορέα.
Αναλυτικά η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα βήματα:
1. Ο ασφαλισμένος-οφειλέτης υποβάλλει αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.
2. Ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ, το οποίο «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων.
3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.
4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαβιβάζουν στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου