Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Μ. Καραμεσίνη: «Το 2019 αφετηρία για 24.000 νέες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ»

Μ. Καραμεσίνη: «Το 2019 αφετηρία για 24.000 νέες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ»

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» από τον ΟΑΕΔ με 24.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προκύψουν, εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Ο Οργανισμός έχει εκπονήσει πέντε νέα προγράμματα απασχόλησης, τα οποία θα θέσει σταδιακά σε εφαρμογή, από τις πρώτες ημέρες του 2019 και μετά.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice» η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, γίνεται αναλυτική αναφορά στα προγράμματα αυτά που είναι απολύτως στοχευμένα και επιδρούν θετικά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Αφορούν την επιχειρηματικότητα, αλλά και την αξιοποίηση νέων πτυχιούχων, όπως επίσης και ανέργους οι οποίοι δεν έχουν επαγγελματικά εφόδια.
Την ίδια στιγμή, θα «τρέξει» άλλο ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά μόνο τους 51 δήμους και τις πέντε περιφέρειες που έχουν επιλεχθεί για το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφουν.
Η «νέα εποχή» στον ΟΑΕΔ περιλαμβάνει προγράμματα που θα έχουν ως αφετηρία την απασχόληση και στη συνέχεια, αν διαπιστώνεται ότι χρειάζεται, θα καλύπτουν και το τμήμα της κατάρτισης. Επίσης, θα γίνεται στο εξής εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ανέργου, έτσι ώστε να επιλέγεται κάθε φορά το πιο κατάλληλο πρόγραμμα απασχόλησης για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Άλλωστε, η βάση της προσέγγισης στον ΟΑΕΔ είναι, όχι μόνο να βρίσκουν δουλειά οι άνεργοι, αλλά και να δημιουργούνται συνθήκες μόνιμης απασχόλησης.
Πιο αναλυτικά η συνέντευξη της Μαρίας Καραμεσίνη έχει ως εξής:
Ποια είναι τα προγράμματα που θα προωθήσει ο ΟΑΕΔ στις αρχές της νέας χρονιάς;
Το πρώτο για το οποίο αναμένουμε τη σχετική Υπουργική Απόφαση, είναι το πρόγραμμα δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας. Θα δώσει τη δυνατότητα σε πρώην εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηματικά, με επιχορήγηση από την πλευρά του ΟΑΕΔ.
Το ποσό της επιχορήγησης;
Είναι από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με το αν κάποιος ανοίξει μόνος του μία επιχείρηση ή αν το κάνει συνεταιρικά.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό;
Είναι ένα πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί για 5.000 ανέργους, αλλά θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό. Αφορά όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μετά την 01η.01.2012, μέσα στην κρίση. Αρχικά, θα επιχορηγηθούν για 12 μήνες. Στη συνέχεια θα ελεγχθούν για τη διατήρηση για ένα τρίμηνο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μετά θα μπορούν να αιτηθούν επιχορήγησης για άλλους 12 μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει διακανονισμό οφειλών με τον ΕΦΚΑ.
Ακόμη και αν χρωστούν;
Ακόμη και αν χρωστούν, θα υπάρξει συμψηφισμός μέχρι 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ για να καλυφθούν οι οφειλές. Άρα, δεν θα έχουν πρόβλημα για ασφαλιστική και για φορολογική ενημερότητα.
Επίσης, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες οι επιχορηγήσεις που δίνονται από τον ΟΑΕΔ είναι ακατάσχετες στα χέρια τρίτων. Ακόμη και αν έχουν τραπεζικά δάνεια και οφειλές σε τράπεζες, οι συγκεκριμένοι πρώην επιχειρηματίες, μπορούν να εισπράττουν την επιχορήγησή τους, χωρίς να έχουν φόβο ότι θα έρθει η τράπεζα να την τραβήξει αυτόματα από τον λογαριασμό τους.
Εκτός από αυτό το πρόγραμμα, που το περιμένετε από μέρα σε μέρα, τι άλλο έχετε προετοιμάσει για το επόμενο έτος;
Το επόμενο είναι το πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Αφορά τη στήριξη νέων έως 29 ετών, οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν επιχειρηματικές ιδέες και θα βοηθηθούν από τους συμβούλους μας και από στελέχη της αγοράς να αξιολογήσουν την ωριμότητά τους και να αναπτύξουν επιχειρηματικό σχέδιο. Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια θα επιχορηγηθούν για να μπορέσουν να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει προς το τέλος Φεβρουαρίου. Ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι, οι οποίοι θα καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Από αυτές θα στηρίξουμε οικονομικά 2.500.
Με τι ποσό;
Μέχρι 18.000 ευρώ.
Τι νεότερο υπάρχει σχετικά με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας;
Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 51 δήμους (17+34) και πέντε περιφέρειες. Είναι η συνέχεια του περσινού προγράμματος, μόνο που έχουν προστεθεί θέσεις απασχόλησης και στα κέντρα πρόνοιας. Συνολικά, έχουν προβλεφθεί περίπου 9.000 θέσεις.
Αναφέρεστε στους δήμους που είχαν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας;
Ακριβώς, σε αυτούς που αποτελούν θύλακες ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας. Είναι οι δήμοι, όπως επιλέχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα.
Πώς προχωράει το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μέσα στις γιορτές. Οι προσλήψεις θα γίνουν το α’ δίμηνο της νέας χρονιάς. Στη συνέχεια θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος του προγράμματος.
Που σημαίνει ότι πήγε καλά το πρόγραμμα αυτό στον πρώτο κύκλο...
Είναι ένα πρόγραμμα που έχει 12άμηνη απασχόληση και, άρα, πάρα πολλοί φορείς ενδιαφέρονται να καλύψουν ανάγκες προσωπικού για συγκεκριμένες εργασίες που έχουν να κάνουν. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδέει την πρόσληψη με έργα που έχουν να κάνουν συγκεκριμένοι φορείς.
Έχετε ανακοινώσει και ένα πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης; Πού εστιάζει;
Αφορά νέους, οι οποίοι δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή αποφοίτους γυμνασίου και ενιαίου λυκείου. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι για 5.000 ωφελούμενους και το πρόγραμμα προετοιμάζεται για να ξεκινήσει το β’ τρίμηνο της νέας χρονιάς.
Ποια η διαφορά του με τα μέχρι τώρα παρόμοια προγράμματα του ΟΑΕΔ;
Είναι ένα συνδυαστικό πρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης που, όμως, δεν ξεκινάει από την κατάρτιση, αλλά από την απασχόληση. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης γίνεται διάγνωση των αναγκών βελτίωσης των δεξιοτήτων των ανέργων-εργαζόμενων για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κατάρτιση. Αφορά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε δέκα συγκεκριμένες ειδικότητες. Συγκεκριμένα, σε επαγγέλματα που δεν χρειάζεται να έχεις ένα πτυχίο για να δουλέψεις.
Ένα παράδειγμα από αυτές τις ειδικότητες;
Υπάλληλοι γραφείου, πωλητές, σερβιτόροι κ.λπ. Θα υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής σε εξατομικευμένη βάση των αναγκών κατάρτισης αυτών των ανέργων.
Αυτό είναι ένα νέο μοντέλο που θέλει να προωθήσει ο ΟΑΕΔ;
Ακριβώς. Αυτό είναι το νέο μοντέλο Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων που θέλουμε να δοκιμάσουμε και, εφόσον αξιολογηθεί θετικά, να το προωθήσουμε. Θα ξεκινάει από την απασχόληση και θα πηγαίνει στην κατάρτιση. Υπάρχει μία ευρωπαϊκή εμπειρία στο πώς βελτιώνεις τις δεξιότητες ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση. Ξεκινάμε από την εργασία, κυρίως για παιδιά που δεν ήταν καλά στα μαθήματα και προέρχονται από περιβάλλοντα στα οποία δεν υπήρχε οικονομική άνεση. Ξεκινάμε από την πρώτη τους ανάγκη, η οποία είναι να βρουν δουλειά και πάνω στη δουλειά γίνεται η διάγνωση δεξιοτήτων. Με την προοπτική να συνεχίσουν αυτή τη δουλειά, τους δίνεται κίνητρο για να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους.
Πάμε τώρα στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ελευσίνας, που αποτελεί άλλο ένα στοίχημα του ΟΑΕΔ...
Το πρόγραμμα της Ελευσίνας είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης «ανοιχτού τύπου», που υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο. Αποτελεί, πράγματι, πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι ανοίγει μία προοπτική για τον Οργανισμό να παρέχει, με εντελώς διαφορετικό τρόπο, τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης. Ξεκινάει από τις ατομικές ανάγκες των ανέργων και, ουσιαστικά, διαρθρώνει όλα τα ενεργητικά προγράμματα υπό μορφή μίγματος προγραμμάτων, τα οποία είναι διαρκώς διαθέσιμα. Με το που έρθουν οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ και γίνει η διάγνωση αναγκών τους από τον εργασιακό σύμβουλο, τοποθετούνται σε κάποια από αυτά τα προγράμματα.
Άρα, η βασική αλλαγή στον ΟΑΕΔ είναι το πόσο στοχευμένη θα είναι η επιλογή των προγραμμάτων ανά περιοχή, έτσι ώστε να πιάνουν το σφυγμό της αγοράς εργασίας εκεί και να πετυχαίνουν τον στόχο...
Ακριβώς. Ο σφυγμός έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στα προγράμματα κατάρτισης. Ούτως ή άλλως, τα προγράμματα απασχόλησης είναι προγράμματα, τα οποία επιχορηγούν τις επιχειρήσεις για νέες θέσεις εργασίας ανεξαρτήτως κλάδου ή δραστηριότητας. Όμως, τα προγράμματα κατάρτισης πρέπει να εκπαιδεύουν τους ανέργους σε επαγγέλματα και δεξιότητες που ζητούνται από τις επιχειρήσεις, ώστε στη συνέχεια αυτοί να βρίσκουν δουλειά. Άρα, στην Ελευσίνα έχουμε κάνει διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επαγγελματικές ειδικότητες. Έχουμε αναλύσει τις προσλήψεις που κάνουν οι επιχειρήσεις ή έκαναν τα προηγούμενα χρόνια και, κυρίως, τον προηγούμενο χρόνο, για να δούμε τι είδους ανάγκες έχουν αυτές οι επιχειρήσεις σε προσωπικό και ποιες επαγγελματικές ειδικότητες χρειάζονται από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μας.
Ταυτόχρονα έχουμε κάνει πλήρη ανάλυση του προφίλ των ανέργων και γνωρίζουμε σε ποια επαγγέλματα έχουν εργαστεί και επιθυμούν να βρουν δουλειά, με βάση τα προσόντα και την εμπειρία τους.
Έχουμε έρθει σε επαφή με τους δήμους, το Εργατικό Κέντρο και όλους τους εργοδοτικούς φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις της περιοχής, ζητώντας τη συνεργασία τους για την επιτυχία του προγράμματος, που θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος όλων.
Ο ΟΑΕΔ αλλάζει, πηγαίνοντας πιο κοντά στους ανέργους, τις επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες για να καταλάβει καλύτερα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Η αλλαγή θα πάρει χρόνο, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019 της «F&M Voice»

Δεν υπάρχουν σχόλια: