Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Άκης Σκέρτσος: Τρεις συν ένας παράγοντες ανησυχίας για την επόμενη ημέρα

Άκης Σκέρτσος: Τρεις συν ένας παράγοντες ανησυχίας για την επόμενη ημέρα

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 16:10
 
UPD:16:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
«Καμπανάκι» για τους παράγοντες κινδύνου και ανατροπής της πορείας οικονομικής ανάκαμψης της χώρας έκρουσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2019.
Όπως είπε μιλώντας στον σταθμό «News247» η Ελλάδα καλείται να πορευθεί με προσοχή και προσήλωση στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, αποφεύγοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται στο προσεχές διάστημα.
Ο κ. Σκέρτσος εστίασε συγκεκριμένα σε τρία σημεία:
  • στις αθρόες προεκλογικές παροχές που, όπως παρατήρησε, δυστυχώς γίνονται με πελατειακή και όχι με αναπτυξιακή λογική.
  • στις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις και το νόμο Κατρούγκαλου που μπορούν δυνητικά να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, με περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής συνταξιοδοτικής δαπάνης,
  • τη φοροδοτική κόπωση ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας, όπως αντανακλάται στη σταθερή άνοδο των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, πλέον άνω των 100 δισ. ευρώ. 
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ τόνισε ότι σήμερα η οικονομία ζητά σταθερότητα, έναν ήπιο και πολιτισμένο προεκλογικό κύκλο και μια ομαλή εκλογική μετάβαση που θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι η ακυβερνησία οδηγεί σε παράλυση την οικονομία και αυτό οφείλουν να το έχουν καλά στο μυαλό τους όλα τα πολιτικά κόμματα.
Ακόμη επισήμανε ότι αν και σήμερα έχουμε ανάκαμψη δεν φθάνει για να καλύψει την σημαντική αποεπένδυση και απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας ότι απαιτούνται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον 3-4% που με τη σειρά τους απαιτούν διπλασιασμό των  επενδύσεων από 20 σε 40 δισ. ευρώ ετησίως. Γι' αυτό, κατέληξε, επείγει να δοθεί αποκλειστική προτεραιότητα και έμφαση στην αντιμετώπιση των επίμονων διαρθρωτικών προβλημάτων που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να διαμορφωθεί μια πιο πειστική επενδυτική πρόταση προς τους διεθνείς και τους εγχώριους επενδυτές, που διαχειρίζονται υψηλή ρευστότητα αλλά εμφανίζονται διστακτικοί να επενδύσουν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: