Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΓΕΜΗ: Περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις, λιγότερα «λουκέτα»

ΓΕΜΗ: Περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις, λιγότερα «λουκέτα».


ΓΕΜΗ: Περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις, λιγότερα «λουκέτα»

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ εμφανίζεται θετικό το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΒΕΑ.
Στο σύνολο του έτους και σε πανελλαδική κλίματα, δημιουργήθηκαν περίπου 32,4 χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, ενώ από το Μητρώο έγιναν περίπου 18,6 χιλιάδες διαγραφές. Μάλιστα, στο ΕΒΕΑ, στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, οι νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις ήταν υπερδιπλασίες εκείνων που έβαλαν «λουκέτο» (5.441 έναντι 2.459).
Σχολιάζοντας τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε: «Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας, γεγονός, άλλωστε, που πιστοποιούν και τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τα οποία, τη χρονιά που μας πέρασε, υπήρξε μία έκρηξη ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα λεγόμενα λουκέτα».
Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος ανέφερε επίσης ότι «ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος και η χώρα χρειάζεται να πετύχει γρήγορους και ταυτόχρονα διαχειρίσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Για την οριστική έξοδο από την ύφεση απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο και πολιτική συναίνεση για την επεξεργασία και την υλοποίηση δημιουργικών προτάσεων και πολιτικών που θα στοχεύουν στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων, τη στήριξη της εξωστρέφειας με τελικό στόχο την παραγωγή πλούτου και την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να εξαλειφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: