Τρέχουν να κλείσουν τα... "επείγοντα" -τέλος χρόνου λόγω εκλογών και κοινοτικού ανασχηματισμού
Της Δήμητρας Καδδά
Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου και η αλλαγή "φρουράς" σε όλα τα όργανα της ΕΕ που θα ακολουθήσει αναμένεται να προκαλέσουν "παρενέργειες" και στο έργο των θεσμών. Για μία "χαμένη χρονιά" μιλούν παράγοντες των Βρυξελλών εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία τους για τα μεγάλα μέτωπα που μένουν ανοικτά.
Για το ελληνικό ζήτημα, η κατάσταση έχει δύο "αναγνώσεις", όπως επισημαίνουν:
*Η πρώτη είναι ότι το "παράθυρο ευκαιρίας" για τα επείγοντα ζητήματα (όπως είναι το σχέδιο ταχείας απομείωσης των κόκκινων δανείων) κλείνει σύντομα και πλέον ο Ιανουάριος ανάγεται σε καθοριστικό μήνα.
*Η δεύτερη είναι ότι διαμορφώνεται μια διάθεση για επίπλαστη νηνεμία ή για αδράνεια αναφορικά με τα μεγάλα μέτωπα. Και αυτό σημαίνει ότι "το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σίγουρα θα είναι πολύ πιο έντονο καθώς τα μέτωπα θα αποκαλύπτονται", όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Εθνικές εκλογές
Βεβαίως στην ελληνική περίπτωση μεγάλος άγνωστος "Χ" είναι και ο χρόνος διενέργειας των εθνικών εκλογών αλλά και η έως τότε δυναμική της κυβέρνησης ανάλογα και με την έκβαση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.
Σε κάθε σενάριο, ο χρόνος των Ευρωεκλογών είναι δεδομένος (στις 24/26 Μαΐου). Επηρεάζει (σ.σ. άγνωστο ακόμη με ποιόν τρόπο) από τη διαδικασία ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής αξιολόγησης ανά την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, κατάθεση των πολυετών προϋπολογισμών κ.λ.π.) έως την 3η αποστολή προόδου στην Αθήνα η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να είναι σε εξέλιξη το ίδιο διάστημα.
Μετά τον Μάιο αρχίζει ο "ανασχηματισμός" ανά τους θεσμούς της ΕΕ. Η 5ετής θητεία του σημερινού Σώματος των Επιτρόπων λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019 αλλά οι επιλογές των προσώπων θα γίνουν πολύ πιο πριν. Όπως και ο εσωτερικός "ανασχηματισμός" των στελεχών που θα τα συνοδεύουν με τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Ντέκλαν Κοστέλο να φέρεται να αναχωρεί πολύ νωρίτερα.
Αλλά και ο Μάριο Ντράγκι ολοκληρώνει τη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ενώ αλλάζει το σώμα της Ευρωβουλής (σ.σ. και τα στελέχη που το απαρτίζουν).
Τα μέτωπα
Το μεγάλο θέμα του 2019 αναμφίβολα είναι οι τράπεζες και η επιχείρηση να αποφασισθούν οι δύο μεγάλες παρεμβάσεις: ο διάδοχος του Ν. Κατσέλη/Σταθάκη αλλά και το σχήμα απομείωσης των NPLs.
Η κυβέρνηση παράλληλα "τρέχει" για να αποφασίσει το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και τις υπόλοιπες εξαγγελίες που θέλει να προωθήσει.
Η αξιολόγηση θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνοντας επιπλέον τα ανοικτά μέτωπα: τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ταχύτερη αδειοδότηση, το δημόσιο, τις δαπάνες υγείας, τις οφειλές προς ιδιώτες, την ισχυροποίηση της ΑΑΔΕ και τα υπόλοιπα μέτωπα της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Οι θεσμοί επιπλέον θα παρακολουθούν από κοντά το θέμα των αναδρομικών που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στα δημοσιονομικά πλεονάσματα αλλά και για δικαστικές αποφάσεις για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Γεωργίου που εξακολουθούν να αποτελούν θέματα προτεραιότητας.
Η πρώτη πολιτική επαφή του 2019 θα γίνει στο EWG της προσεχούς Πέμπτης με τους θεσμούς προς το παρόν να προγραμματίζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα περί τις 21 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου