Γιατί επιμένουν σε μείωση αφορολόγητου Κομισιόν - ΔΝΤ
Του Σπύρου Δημητρέλη
Δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντιθέτως ήταν αναμενόμενη. Αυτό όμως που συμβαίνει για πρώτη φορά είναι η ευθυγράμμιση Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο συγκεκριμένο ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Χθες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΔΝΤ και περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου ορίου, μέτρο το οποίο εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζεται ως διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό. Όπως αναφέρεται στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του Ταμείου, τα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μισθών και των επιχειρήσεων. Επί της ουσίας το ταμείο ξεκαθαρίζει ότι ανεξαρτήτως δημοσιονομικών λόγων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει ήδη ψηφιστεί να τεθεί σε ισχύ από το 2020 πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να μειωθούν οι πολύ υψηλοί οριακοί φορολογικοί συντελεστές για την εργασία και τις επιχειρήσεις. Το ταμείο θεωρεί ότι τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα φέρει στα κρατικά ταμεία η μείωση του αφορολόγητου ορίου πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη μείωση των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων οι οποίοι φθάνουν ακόμη και το 45% για εισοδήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως υψηλά, δηλαδή για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να διατεθούν για τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς ο συνδυασμός φορολογικής κλίμακας και εισφοράς αλληλεγγύης οδηγεί σε συνολικό φορολογικό συντελεστή έως και 55%.
Το ίδιο επιχείρημα διατυπώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα του επίσης ψηφισμένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων οι δυο θεσμοί είχαν διαφορετική άποψη. Το μεν ΔΝΤ θεωρούσε -και εξακολουθεί να θεωρεί- ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό και έπρεπε να εφαρμοστεί για να βρεθούν χρήματα στήριξης των προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής, ενώ η Κομισιόν κινήθηκε προς τη γραμμή του χαρακτηρισμού του μέτρου ως δημοσιονομικού που άνοιξε και το δρόμο για την ακύρωσή του.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί, θα γίνει μέσω της περικοπής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:
- στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.636 σε 5.681 ευρώ)
- στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.863 σε 5.909 ευρώ)
- στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.090 σε 6.136 ευρώ)
- στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω
(έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ).
(έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου