Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Αυστηροί κόφτες θεσμών στα επιχειρηματικά δάνεια Μόνο με δικλίδες η ένταξη στην προστασία της α' κατοικίας

Αυστηροί κόφτες θεσμών στα επιχειρηματικά δάνεια

Μόνο με δικλίδες η ένταξη στην προστασία της α' κατοικίας
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 10:19
 
UPD:10:19
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Η όποια διαπραγμάτευση για τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την α' κατοικία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου.
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση 
Σε δύσκολο αγώνα εξελίσσεται η διαδικασία της έγκρισης από τους θεσμούς του νέου νόμου Κατσέλη, ειδικά όσον αφορά την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδιώξεις τις κυβέρνησης θα επιτευχθούν, όμως αυτό θα γίνει με τη συμπερίληψη στο σχετικό σχέδιο σημαντικών παραμέτρων που θα αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να περιοριστεί και ο αριθμός εκείνων που θα μπορούν να ενταχθούν. 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου του νέου νόμου Κατσέλη τοποθετείται στο Euro Working Group της 25ης Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όποια διαπραγμάτευση, που έχει ως επίκεντρο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Η όλη διαδικασία δεν δείχνει εύκολη, αφού από την πλευρά τους οι θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί στο να συμπεριληφθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο καθεστώς προστασίας και είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι για την ενδεχόμενη προεκλογική εκμετάλλευση μιας τέτοιας προοπτικής. 
Ο λόγος της διαφωνίας τους είναι η πιθανότητα να διευρυνθεί πολύ ο κύκλος των δανειοληπτών που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να δείχνει φιλική προς την κοινωνία. Θεωρούν ότι η επιλογή της κυβέρνησης να δεσμεύεται πως θα συμπεριλάβει και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, διευρύνοντας σημαντικά το πεδίο αναφοράς του, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Πηγή» επιφυλάξεων τα φορολογικά στοιχεία
Βασική ένσταση των θεσμών αποτελεί η δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης των επαγγελματιών που θα αιτηθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, όχι για στεγαστικό, αλλά για επιχειρηματικό δάνειο. Και η ένσταση αυτή βασίζεται στα φορολογικά στοιχεία που δείχνουν πως μεγάλη μάζα επιτηδευματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 7.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους και ανήσυχους τους θεσμούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων θα κινδύνευε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας που θα άνοιγε σαν ακορντεόν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συμβιβασμός, αντί της απόρριψης συμμετοχής των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα επιτευχθεί για μικρότερο ποσό οφειλών και μικρότερο εύρος οφειλετών και υπό τον όρο ότι οι τελευταίοι δεν θα έχουν και άλλη επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε άλλα εμπορικά σχήματα.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο οι θεσμοί να υποχωρήσουν στη μείωση των ορίων που προβλέπονται για τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής σε προστασία, προκειμένου να πιέσουν για τη μη ένταξη των επιχειρηματικών δανείων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς, προστασία της πρώτης κατοικίας λαμβάνει ένας οφειλέτης αν οι καταθέσεις που έχει δεν είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Οι θεσμοί έχουν πιέσει για σημαντική μείωση των ορίων, έως και στο 50% των σημερινών. 
Εκτιμάται ότι τα δάνεια των μικροεπαγγελματιών ανέρχονται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ και αφορούν πάνω από 48.000 άτομα που έχουν δανεισμό έως 250.000 ευρώ. Από το σύνολο των επαγγελματικών δανείων, τα 2 δισ. ευρώ αφορούν περίπου 43.000 επιχειρηματίες με δάνεια μέχρι 150 χιλ. ευρώ.
Παρέμβαση με επιστολή από την ΕΣΕΕ
Τη συνδρομή τους για την τελική νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών, ως κορυφαίου μέτρου για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την πορεία προς την ανάπτυξη, ζητεί από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Με επιστολή της, την οποία κοινοποίησε στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, εν όψει των νέων εξελίξεων και των αντιρρήσεων μέρους των θεσμών για την υπαγωγή των δανείων των επιχειρηματιών στην προστασία της πρώτης κατοικίας, υπενθυμίζει πως ήταν ο πρώτος φορέας που ανέδειξε το θέμα.
Όπως τονίζεται, ειδικότερα, στην επιστολή, οι Έλληνες επιχειρηματίες έμποροι, όντας η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, «έβαλαν πλάτη» στα χρόνια της κρίσης, στηρίζοντας ουσιαστικά τη συνοχή του εμπορίου, της αγοράς και της κοινωνίας, όχι μόνο με την αστείρευτη εργασία τους αλλά και με την προσωπική και οικογενειακή τους περιουσία. 
Κατά την ΕΣΕΕ, η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στους επιχειρηματίες δεν είναι μόνο επιτακτικό αίτημα της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι και προαπαιτούμενο για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της ανάπτυξης, καθώς θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την αρχή της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, που εξακολουθούν δυστυχώς ακόμη σήμερα να είναι ζητούμενα.
«Είναι ανάγκη» αναφέρεται στην επιστολή «να ξεπεραστούν -πάση θυσία- οι αντιρρήσεις που προβάλλει τελευταία ένα μέρος των Θεσμών για την συμπερίληψη των δανείων των επιχειρηματιών στο νέο προστατευτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ανάληψη μιας δημόσιας πρωτοβουλίας από την πλευρά σας που θα στηρίζει αυτό το δίκαιο αίτημα θα είναι καθοριστική για την καλύτερη προώθησή του και θα ανταποκρίνεται στις αγωνίες μιας σημαντικής μερίδας των συναδέλφων μας. Η Συνομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο, πιστεύει πολύ ότι μία ενιαία στάση συνολικά του πολιτικού κόσμου της χώρας θα ωθούσε το κορυφαίο αυτό ζήτημα προς την τελική νομοθέτησή του».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: