Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Τα επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για να φέρει τις 120 δόσεις

Τα επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για να φέρει τις 120 δόσεις

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τα επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για να φέρει τις 120 δόσεις
Του Σπύρου Δημητρέλη
Με μια φράση στην επιστολή του που συνοδεύει την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθηγητής κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος δείχνει ότι οι προθέσεις για να έρθουν οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες παραμένουν ισχυρές.
Αναφέρει ότι "οι αρχές (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) διαφωνούν με την αξιολόγηση του προσωπικού του Ταμείου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασθενής κουλτούρα πληρωμών καθώς βελτιώνεται συνεχώς και ότι σε κάθε περίπτωση η φτωχή κουλτούρα πληρωμών δεν πρέπει να συγχέεται με γνήσια προβλήματα πληρωμών σε μια εποχή που εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στη ρευστότητα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει για να φέρει τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες κάτι όμως που αν έρθει άμεσα θα μπλοκάρει την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Απριλίου. Έτσι, ο σχεδιασμός έχει αλλάξει και τα σενάρια που εξετάζονται πλέον είναι να έρθουν οι ρυθμίσεις στα μέσα Απριλίου αλλά με εκπτώσεις σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις. Δηλαδή, ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες να προβλέπει ένταξη μόνο με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, πέραν αυτού που αναφέρει ο κ. Ψαλιδόπουλος στην επιστολή του είναι τα εξής:
- οι ρυθμίσεις θα ωφελήσουν μόνο το δημόσιο ταμείο καθώς θα επικεντρωθούν σε οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για περισσότερο από ένα έτος. Σε αυτές τις οφειλές η εισπραξιμότητα είναι πολύ χαμηλή και έτσι θα κινητοποιηθούν οφειλέτες που έχουν απομακρυνθεί σχεδόν οριστικά από το δημόσιο ταμείο
- για να ενταχθεί ένα οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές, ασφαλιστικές και φορολογικές του 2018 ή θα πρέπει να τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και να έχει ήδη εξοφλήσει τουλάχιστον τις μισές ή περισσότερες
- θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες προκειμένου να αποφευχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές
- με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων που χρωστούν και έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα από την παρακράτηση μέρους των συντάξεων προς εξυπηρέτηση της ρύθμισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: