Πότε και πώς θα αρχίσει η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ
Του Γ. Αγγέλη
Περισσότερο σαφής από όσο "φαίνεται" είναι τελικά η διαδικασία για την αρχή της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από το ελληνικό δημόσιο.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά του ESM, η διαδικασία αυτή μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει – είναι κάτι που επιθυμεί η διοίκηση του ESM – αλλά μόνο εφόσον οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και SMPs έχει δρομολογηθεί. Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αιτηθεί το ελληνικό δημόσιο το "ΟΚ” από τον ESM και να ενεργοποιηθεί το σχετικό αίτημα με το ΔΝΤ, "δεν είναι μεγαλύτερος συνολικά από 40 ημέρες”.
Το μεγάλο εμπόδιο "για να πατηθεί η σκανδάλη” και να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία είναι "η επαρκής ικανοποίηση των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης” στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα επιτρέψει στο EWG να δρομολογήσει την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs – SMPs, καθώς αυτό "δεν έχει τόση σημασία από την άποψη του ποσού της εκταμίευσης (περί το 1 δισ. ευρώ) όσο το ότι αποτελεί την επίσημη διαβεβαίωση πως τηρούνται οι σχετικές δεσμεύσεις...”.
Όπως παρατηρεί αρμόδιος παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε για διευκρινίσεις το Capital.gr, ο ESM (που έχει περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους στο χαρτοφυλάκιό του) για να διατηρήσει την ανώτερη αξιολόγηση, σχεδόν ίση με εκείνη του ΔΝΤ και να δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια με τα οποία αναχρηματοδοτείται (το ΔΝΤ δεν "δανείζεται” αλλά χρηματοδοτείται από τα μέλη του), "πρέπει να έχει διασφαλισμένη την αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει...”.
Αυτό μπορεί να γίνεται μόνο στον βαθμό που τηρούνται οι δεσμεύσεις των δανειοληπτών του μεταξύ των οποίων ο μακράν μεγαλύτερος είναι το ελληνικό δημόσιο με περίπου 200 δισ. ευρώ...
Στο ερώτημα, τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που μονομερώς η Ελλάδα ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ESM, η απάντηση είναι ότι η Διοίκηση του ESM θα μπορούσε να απαιτήσει την αναλογική με το ΔΝΤ προεξόφληση και των δικών του δανείων από την Ελλάδα, ήτοι μία απαίτηση που θα ξεπερνούσε τα 70 – 80 δισ. ευρώ, πράγμα που προφανώς είναι αδύνατον... Λόγω αυτής της ανελαστικής "εξάρτησης” έχει προβλεφθεί η επανεξέταση της πορείας του ελληνικού χρέους το 2032, γεγονός που φρόντισε να υπενθυμίσει χθες σε ομιλία του στο Παρίσι ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το θέμα της επανεξέτασης του ελληνικού χρέους θα επανέλθει κάποια στιγμή στη συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Όπως γνωρίζει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, για να κινηθούν οι διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να έχουν καλυφθεί οι απαιτήσεις που εκκρεμούν (Νόμος Α κατοικίας, ενεργειακά, κ.λ.π.) ή έστω "να έχουν διαμορφωθεί "λύσεις” από κοινού αποδεκτές...”, να έχει δρομολογηθεί από το EWG η διαδικασία επιστροφής των ANFAs – SMPs... και αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προεξόφλησης του ΔΝΤ με την έγκριση του ESM.
Το χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τη διατύπωση του αιτήματος θα είναι μόλις 30 ημέρες και στη συνέχεια θα χρειασθούν άλλες δέκα ημέρες για να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει την 25η Μαρτίου από το EWG αν ξεπερασθούν τα προβλήματα με τον Νόμο προστασίας Α κατοικίας, αλλά όχι χωρίς αυτόν...
Βέβαια όπως διευκρινίζεται από τις ίδιες αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση που την 25η Μαρτίου ή κάποια μέρα αργότερα, ξεκινήσει η διαδικασία, σχεδόν αυτομάτως με την έναρξη αποπληρωμής του ΔΝΤ, θα ανοίξει νέος κύκλος αναβάθμισης του ελληνικού χρέους.
Γεγονός που αναμένεται ότι θα επηρεάσει ισχυρά και με θετικό τρόπο, σε ένα πολύ αρνητικό – λόγω Brexit – περιβάλλον, τόσο τον κύκλο αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους όσο και τις εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως στις τράπεζες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου