Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Tα SOS του φετινού E1: Οι κωδικοί που «κόβουν» φόρο από τους αγρότες

Tα SOS του φετινού E1: Οι κωδικοί που «κόβουν» φόρο από τους αγρότες

Tα SOS του φετινού E1 που μπορούν να μειώσουν την επιβάρυνση των φορολογουμένων
Tα SOS του φετινού E1 που μπορούν να μειώσουν την επιβάρυνση των φορολογουμένων
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Μέχρι το τέλος Μαρτίου το αργότερο αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να ανοίξει η εφαρμογή του Τaxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με τον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης να προβλέπει να παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου, ώστε να πάρει μετά σειρά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Καθώς, λοιπόν, το ραντεβού με την εφορία έρχεται φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, κρίνεται σκόπιμο να θυμηθούμε εκείνους τους κωδικούς του E1 που μπορούν να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών (νέων και «παλαιών), αλλά και όσων έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ή σύνταξη ΟΓΑ. Αναλυτικά, οι κρίσιμοι κωδικοί των αγροτών έχουν ως εξής:
-049-050: Συμπληρώνεται από αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν το απαραίτητο -και σε συνάρτηση με το εισόδημά τους- ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.001-30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω). Σε περίπτωση που το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δεν καλύπτεται, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 υπολογίζεται στο 22% του ποσού που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού.
«Η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται έως το τέλος Ιουλίου.»
-021-022: Αφορούν φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του τέως ΟΓΑ (δηλαδή αγροτική δραστηριότητα), προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ. Σημειωτέον ότι η εν λόγω έκπτωση εφαρμόζεται μόνο επί του φόρου που αντιστοιχεί στο αγροτικό εισόδημα. Εφόσον η συγκεκριμένη αγροτική δραστηριότητα είναι ασφαλισμένη στον ΕΦΚΑ (με καθεστώς ΟΓΑ), οι εν λόγω κωδικοί είναι προσυμπληρωμένοι.
-037-038: Είναι ο κωδικός των κατ’ επάγγελμα αγροτών που δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Είναι προσυμπληρωμένος, βάσει των στοιχείων που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειωτέον ότι την έκπτωση φόρου δικαιούται και η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών συνταξιούχων ΟΓΑ. Αυτό γιατί, με την εξαίρεση από το συνολικό εισόδημα της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς και των αμοιβών από εργασίες που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ (π.χ. μεροκάματα στο χωράφι ή σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων), μειώνεται αντίστοιχα και το ποσό που απαιτείται για να «αποκτηθεί» η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη (50% του συνολικού εισοδήματος), η οποία κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου.
-017-018: Η συμπλήρωση του συγκεκριμένου κωδικού (με την καταφατική απάντηση «Ναι»), που αφορά τους νέους επαγγελματίες, αλλά και τους νέους αγρότες έχει σημασία. Κι αυτό γιατί για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ο συντελεστής του φόρου μειώνεται στο μισό (από 22% στο 11%). Επίσης, όσοι έχουν κάνει έναρξη από 1/1/2016 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
-317-318: Οι συγκεκριμένοι κωδικοί συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας) για πρώτη φορά. Οι εν λόγω φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση 50% στην προκαταβολή φόρου. Η προκαταβολή, υπενθυμίζουμε, υπολογίζεται μετά την εφαρμογή της μείωσης φόρου στο καθαρό εισόδημα και όχι πριν από αυτή.
-659-660 ή 619-620: Eδώ (και ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση) συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, μπορούν όμως να καλύπτουν τεκμήρια. Σε αυτά εντάσσονται η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης, οι πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις το άθροισμα των οποίων δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, καθώς και οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.

Τι συμβαίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Κρίσιμοι είναι και οι κωδικοί 125-126, που αφορούν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και λοιπών ακινήτων που τα μισθώνουν.
Τυχόν ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το 2018 απαλλάσσονται από τον φόρο, όμως, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης-εκμισθωτής να έχει καταθέσει αγωγή εις βάρος του μισθωτή και να έχει εκδοθεί εις βάρος του τελευταίου διαταγή πληρωμής (ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου, αποβολής, επιδίκασης μισθωμάτων κ.λπ.). Επίσης, πριν από την υποβολή της δήλωσης, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει καταθέσει στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών ή αποφάσεων αυτών, ενώ από τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.
Εφόσον δεν πληρούνται τα παραπάνω, η εφορία δεν θα λάβει υπόψη τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση, με τους φορολογούμενους να κινδυνεύουν με φόρο από 15% έως 45% για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: