Εφορία: Εξι κρίσιμες «λεπτομέρειες» για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
«Ανοίγει» η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία. Τα μηνύματα της ΑΑΔΕ πριν από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές αιτήσεις απευθείας στις Δ.Ο.Υ.
Αν δεν μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, λόγω τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης, Δ.Ο.Υ., Τελωνεία ή άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ, της οποίας ο προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την είσπραξη της οφειλής, μπορεί να παραλάβει την αίτησή σας.
Αυτό προκύπτει από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από την οποία προκύπτουν χρηστικές διευκρινίσεις για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε έως 120 δόσεις. Η ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας βρίσκεται προ των πυλών και το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει στις 28 Ιουνίου 2019.
Σύμφωνα με την απόφαση:
1. Η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών (120 δόσεις) υποβάλλεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2019 ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.
2. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο ή άλλη Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.
3. Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία.
4. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
5. Στην περίπτωση υπαγωγής στη ρύθμιση, μετά από επιλογή του οφειλέτη, ληξιπρόθεσμων έως και τις 31.12.2018 οφειλών οι οποίες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή έχουν ήδη υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, η οποία είναι σε ισχύ, επέρχεται απώλεια των προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αυτές δύνανται να υπαχθούν εκ νέου στις ανωτέρω ρυθμίσεις ή σε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, σύμφωνα με τους οικείους όρους και προϋποθέσεις.
6. Οφειλές που είχαν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση κατά τις διατάξεις των άρθρων 1-17 του ν.4321/2015 (ΦΕΚ 32 Α') ή του άρθρου 51 του ν.4305/2014 (ΦΕΚ 237 Α'), ή σε σύμβαση/ρύθμιση με τη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62 Α') εξαιρούνται και δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση, εφόσον οι ανωτέρω ρυθμίσεις απωλέσθηκαν, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων που τις διέπουν, μετά την ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου του νόμου 4611/2019 «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», ήτοι την 6η Μαΐου 2019.
Το πλήθος των δόσεων
Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι 10.000 ευρώ,χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.
Για τους ως άνω οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών.
Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε λιγότερες δόσεις από αυτές που θα του «δίνει» η πλατφόρμα, θα κερδίζει μεγαλύτερη μείωση τόκων και προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% τόκων και προσαυξήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου