Το 2018 στον ιδιωτικό τομέα 571.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ, ενώ 251.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 250 ευρώ.
Γράφει ο: Βασίλης Αγγελόπουλος
Το στοιχείο αυτό, όπως προέκυψε μέσα από την ετήσια έκθεση που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν συνδυάστηκαν με ικανοποιητικές αμοιβές, μάλλον το αντίθετο.
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν επίσης ότι από το 2014 και μετά οι δείκτες φτώχειας και οικονομικής ανισότητας σημειώνουν βελτίωση.Ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εμφανίζει σταθερή υποχώρηση επί τρία συναπτά από 36% το 2014 σε 34,8% το 2017.
Επίσης, τονίστηκε ότι μπορεί η ανεργία να υποχώρησε στα επίπεδα του 18% όμως οι αιτίες της μείωσης δεν είναι τόσο οι θέσεις εργασίας που παράχθηκαν, όσο τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, και η φυγή νέων Ελλήνων για το εξωτερικό.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι το 2018 ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε τη σταθερή θετική του πορεία. Ωστόσο, παρατηρείται μια συνεχόμενη δυναμική απόκλισης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τα κράτη-μέλη της νότιας περιφέρειάς της.
Η χρηματοοικονομική θέση των νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω αρνητικών νέων αποταμιεύσεων και χαμηλού επιπέδου εισοδημάτων σε σχέση με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Δεδομένης της εξάρτησης της δυναμικής της οικονομίας από την εγχώρια κατανάλωση, η χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει τις προσδοκίες αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου